19 september 2021

Sport in Nederland

sportnieuws en livestreams

Wie is toch die Ed die zo vaak scoort?

Wie is toch die Ed die zo vaak scoort?

Wie is toch die Ed die zo vaak scoort?

Wie is toch die Ed die zo vaak scoort?

Grappige reactie op een voetbalforum na het eigen-doelpuntrijke AZ-FC Twente: ‘wie is toch die Ed die zo vaak scoort?’ Ed verwijst natuurlijk naar de in de statistieken gebezigde afkorting voor Eigen Doelpunt, een tafereel dat eigenlijk geen een voetballiefhebber écht leuk vindt. Het voelt aan als een flauwe mop: voor de maker van het eigen doelpunt is het niet leuk, maar voor de ploeg die ervan profiteert heeft het ook een bijsmaak. Je schiet ze er immers liever zelf in, dan dat Ed het voor je doet.

Talent en geluk

Het is een nachtmerrie voor met name verdedigers. Een voorzet van de tegenstander verkeerd raken, een terugspeelbal die je om, of erger nog, over je keeper heen krult, een bal die je de tweede ring in wilt jagen in de kruising zien belanden. Maar het is nou eenmaal een aspect dat bij voetbal hoort. Waar je op andere vlakken controle hebt over feiten en cijfers – ga bijvoorbeeld maar eens je autoverzekering berekenen en merk dat niets aan het toeval overgelaten wordt – is voetbal naast een kwestie van talent niet zelden afhankelijk van de geluksfactor.

Ed in een kampioenswedstrijd

Dat het echter drie keer in één helft gebeurt dat Ed op het scorebord belandt, is uitzonderlijk. AZ en FC Twente hadden de dubieuze primeur. FC Twente heeft wel in belangrijker ontmoetingen met het bijltje moeten hakken: in het seizoen 2010-2011 viel de beslissing van de Eredivisie op de laatste speeldag, toen met Ajax werd gestreden om de kampioensschaal. Huidig SC Heerenveen-speler Siem de Jong volleerde de 1-0 langs keeper Nikolay Mihaylov, in de tweede helft was de arme Bulgaar kansloos toen Denny Landzaat een voorzet van Gregory van der Wiel in de kruising kopte. De ArenA ontplofte, het was ook een prachtig doelpunt. Maar Landzaat speelde toch echt in een Twente-shirt.

Zwarte bladzijde

Ed was wel vaker actief in beslissende wedstrijden. Michel Valkes enige interlandgoal was die in 1986 tegen toekomstig EK-opponent Oostenrijk. Oranje miste hierdoor het WK in Mexico. Robin van Persie kopte tegen Tsjechië de bal achter Jeroen Zoet, waardoor Nederland het EK van 2016 op zijn buik kon schrijven. Mazzel had Oranje met de kopbal van Simon Poulsen, de verdediger van Denemarken die ‘ons’ in het zadel hielp richting een succesvol WK in 2014. Maar dat valt allemaal in het niet vergeleken met hetgeen Andrés Escobar overkwam, na het WK van 1994. Bij terugkomst in thuisland Colombia werd hij vanwege zijn eigen doelpunt doodgeschoten. Een zwarte bladzijde in de voetbalgeschiedenis. Maar om dit artikel weer enigszins positief af te ronden kun je hier een hilarische top 10 van doelpuntenmaker Ed zien.

Gratis voetbal livestreams

F1 livestreams

Nederlandse goksites