Marathonschaatsen Sportnieuws

Deze week geen marathon op natuurijs in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Er komt geen marathon op natuurijs deze week in Haaksbergen. De kracht van de zon was woensdag te sterk om nog voor een marathon te kunnen gaan. “Er komt geen marathon hier in Haaksbergen,” was de reactie van voorzitter Henk Dijksterhuis.

“We hebben het ijs bekeken en aan de zonkant is het een halve centimeter ijs verdwenen. Het ijs laat ook los aan de kant dus het is niet verantwoord om een marathon hier te organiseren. We kunnen dan de veiligheid van de schaatsers niet garanderen,” aldus de voorzitter van IJsch.

De komende nacht gaat het wel weer goed vriezen maar ook dat brengt geen soelaas. “We hebben het er uitgebreid vanavond over gehad met elkaar maar we durven het niet aan. We willen geen ongelukken.”

Donderdagavond gaat de vereniging bekijken of de baan open kan voor het publiek. “Overdag verwachten ze weer veel zon en als we er dan schaatsers oplaten word het ijs direct vernield. We willen morgen aan het einde van de middag gaan kijken of we de ijsbaan open kunnen doen voor het publiek hier in Haaksbergen.”

De winter is nog niet voorbij en wellicht breekt er nog een vorstperiode aan. “Mocht er nog een vorstperiode aankomen dan gaan we er voor. Maar komt die er niet dan gaan we er volgende jaar weer voor. Dan is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen,” besluit Henk Dijksterhuis.

Optimisme was er bij KNSB

“Alle vier de banen zijn aardig op weg”, zei competitieleider marathon Willem Hut van schaatsbond KNSB vanmiddag over de banen in Haaksbergen, Arnhem, Noordlaren en Veenoord. “Maar ik had gehoopt deze woensdagochtend al ergens ijs te kunnen meten en zover is het helaas nog niet.” De ijsvloer moet 3 centimeter dik zijn; pas dan mag het schaatspeloton los. Noordlaren had vorige winter de primeur op 18 januari.

Of Noordlaren, Arnhem en Veenoord nog een gooi willen doen naar een marathon op natuurijs is nog niet bekend.