Meteen naar de inhoud
Home » Waterdragers, stofzuigers, bijtertjes: de krachtbronnen van de Eredivisie

Waterdragers, stofzuigers, bijtertjes: de krachtbronnen van de Eredivisie

Waterdragers, stofzuigers, bijtertjes: de krachtbronnen van de Eredivisie

Ze pakken ballen af, hebben de longen van tien paarden en komen na wedstrijden het smerigst het veld af. Hun techniek is niet oogstrelend maar ze laten anderen beter voetballen. Genoten we vroeger van de steenharde Jan Wouters en opperstofzuiger Willy van de Kerkhof, nu zijn deze middenvelders de absolute krachtbronnen van de Eredivisie.

Sangaré: vuile meters maken en ballen afpakken

Waterdragers, bijtertjes, pitbulls, werkers of, zoals Johan Derksen het zou zeggen: hele bruikbare spelers. Vormt een energieleverancier de krachtbron van je huis, de mannen die de meeste vuile meters op de vaderlandse voetbalvelden maken zou je ook die titel mee kunnen geven. Werkpaarden die ballen veroveren, zodat de Malens en Gravenberchs van deze wereld zich bezig kunnen houden met de voortzetting. Over Malen gesproken: zonder een loper als Ibrahim Sangaré zou hij niet zo veel scoren. Hij werkt zich het snot voor de ogen, maakt meestal de 90 minuten vol en is op de zogenaamde heatmaps vaak degene met de meeste kilometers.

Toornstra: werken én scoren

Bij Feyenoord zitten ze nooit verlegen om harde werkers, en Jens Toornstra is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Nu is hij niet het absolute prototype van een waterdrager omdat hij regelmatig (en mooi) scoort. Via ADO Den Haag en FC Utrecht voetbalde hij zich richting Feyenoord en Oranje en aan de Maas is hij alweer bezig aan zijn zesde seizoen. Bij AZ, dat het trainersduo voor komend seizoen aan de Rotterdammers leverde, is er weer de ex-Feyenoorder Jordy Clasie die het nodige gif kan brengen. Hij speelde vier seizoenen voor Southampton, en als er ergens op de wereld een competitie is waar gebeuld moet worden, is het natuurlijk de Premier League.

Grinta van Edson Álvarez

Bij Vitesse mogen Riechedly Bazoer en Oussama Tannane de show stelen als het om mooie passes, acties en doelpunten gaat, een speler als de Noor Sondre Tronstad maakt dit allemaal mede mogelijk. Qua weersomstandigheden is de middenvelder in het noorden natuurlijk het een en ander gewend. Een echte verbindingsspeler. En tenslotte is er de comeback van Edson Álvarez, over wiens basisplaats bij Ajax steeds minder wordt gediscussieerd. Hij kwam vorig seizoen weinig in het stuk voor, maar sinds coach Erik ten Hag erachter kwam dat de Amsterdammers een stofzuiger ontbeerden, zijn de goede statistieken én daarmee de populariteit van de Mexicaan aanzienlijk toegenomen. Hij bleek dat ene ontbrekende puzzelstukje in een team dat vooral op techniek en vernuft leunde. Zoals bekend heeft Álvarez privé de wind mee omdat vrouw en kinderen eindelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen van de Nederlandse overheid, en zien we dat terug op het veld in de vorm van de welbekende grinta.

Geef een antwoord