Wat zijn de voordelen van 3D printen voor architecten? 

Wat zijn de voordelen van 3D printen voor architecten? 

De vooruitgang in de 3D print technologie van de afgelopen twintig jaar heeft de manier waarop veel sectoren opereren drastisch veranderd. De architectonische industrie vormt daar geen uitzondering op. Een 3D print laten maken van het ontwerp van een woning is bijvoorbeeld mogelijk tegenwoordig. Het architectenbureau kan hierbij het 3D printen zelf uitvoeren, al hoeft dit niet beslist. Het bedrijf kan namelijk ook gebruik maken van een 3D print service. Zo zal de architect ook kunnen genieten van de vele voordelen van 3D printen. 

Presentatie voor de klant

3D printen kan onder meer een belangrijke rol spelen als het ontwerp van een gebouw definitief goedgekeurd moet worden. Dit is natuurlijk een essentiële fase van het project, waarbij je als architect zeker gebruik kunt maken van een 3D print service. Hierdoor kun je namelijk een fysieke weergave maken van het design. De klant is dan in staat om een fysiek model te beoordelen. Hierbij voelen ze zich normaal gesproken veel meer op hun gemak. Het beoordelen van een digitale weergave van het ontwerp van een gebouw is natuurlijk ook mogelijk, maar cliënten zullen over het algemeen wel degelijk een fysieke weergave prefereren.

Ontwikkeling van het ontwerp

Het creëren van een ontwerp voor een nieuw gebouw is een iteratief proces, daar is elke architect het over eens. De nieuwe panden zullen bedacht worden, net zoals de specifieke ontwerpkenmerken. Vervolgens wordt dit fysiek of digitaal getekend door de ontwerper, waarna het constant weer verbeterd moet worden op basis van feedback. Door 3D printen in te zetten kan de architect snel enigszins goedkoop een fysieke weergave van het ontwerp maken. Hierdoor kan het uiteindelijk concept verbeterd worden, wat gedaan zal worden op een manier die efficiënt is qua tijd en kosten. Heel handig voor zowel de architect als de klant.

Toestemming van de overheid

Het is normaal dat een project goedgekeurd moet worden door de gemeente of een ander overheidsorgaan. Deze entiteiten zullen over het algemeen ook enig niveau van overleg met het publiek nodig hebben om de plannen van de architect en de klant te bespreken. Het is dan zeker handig om een 3D model van het design te laten ontwikkelen. Dit kan het ontwerp namelijk in context plaatsen. Mensen buiten de branche zullen door de fysieke weergave bovendien beter begrijpen wat de ontwikkeling van het project voor hun gemeenschap en omgeving zal betekenen.

Geef reactie

Laat reactie achter