Sportnieuws

WADA handhaaft schorsing Russisch antidopingbureau

Rusada blijft voorlopig nog geschorst

Het WADA trekt de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada voorlopig niet in. Dat heeft het uitvoerend comité van het internationale dopingbureau besloten tijdens een bijeenkomst in Montreal in Canada.

“Er is niets veranderd”, aldus WADA-directeur Olivier Niggli. “Er was geen reden om te stemmen en was er ook geen voorstel om op te stemmen.”

De schorsing werd eind 2017 met een half jaar verlengd. In maart liet het WADA nog weten lichte verbetering te zien bij Rusada, maar donderdag was van optimisme weinig sprake. Het Rusada verloor in 2015 zijn accreditatie na een rapport over grootscheeps dopinggebruik in de Russische atletiek. Daarna volgden de schandalen en schorsingen elkaar op.

Een rapport van Richard McLaren toonde twee jaar geleden aan dat er tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 sprake was van een door de staat ondersteund dopingprogramma.

De Russen mochten in februari bij de Winterspelen in Zuid-Korea niet onder de eigen vlag optreden en alleen sporters met een aantoonbaar ‘schoon’ verleden waren welkom. Na de Spelen hief het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de schorsing van de Russen al wel op.Geef een reactie