Schaatsen Sportnieuws

Waarschuwing! Ga niet zomaar het natuurijs op
SPORT IN NEDERLAND – Met de winter in Nederland wil iedereen het ijs op. Op steeds meer plekken in het land binden waaghalzen de ijzers onder voor een tochtje op natuurijs. Maar de KNSB waarschuwt om niet zomaar het ijs op te gaan. „De kans is zeer groot dat het nog niet veilig is”, zegt woordvoerder Ramon Kuipers.

Vandaag kwam een man van 75-jaar om het leven in het Brabantse Sleeuwijk. De man was alleen aan het schaatsen op het Gat van Loopgauw op de Bakkerskil toen hij door het ijs zakte. Dat gebeurde zo’n tien meter van de waterkant. Omstanders hebben het zien gebeuren en belden 112. Zelf hebben zij nog geprobeerd de man uit het water te halen, maar dat lukte door het zwakke ijs niet. De 75-jarige man heeft een kwartier tot twintig minuten onder water gelegen. Hij ging ook kopje onder. Het was uiteindelijk de brandweer die hem uit het water haalde. Ook in Amsterdam zakten meerdere mensen door het ijs.

De telefoon van Ramon Kuipers van de KNSB staat deze dagen roodgloeiend. „Heel Nederland is in de ban van het schaatsen”, zegt hij. „Iedereen vindt het fantastisch en ook met de Winterspelen nog vers in het geheugen willen we allemaal zo snel mogelijk het ijs op.” Kuipers is blij met het enthousiasme, maar drukt schaatsliefhebbers op het hart de laatste ontwikkelingen te volgen. „Als iemand roept dat het ijs op een bepaalde plek veilig is, dan betekent dat nog niet dat er massa’s mensen op kunnen schaatsen. Wees dus voorzichtig.”

Wanneer je wilt gaan schaatsen kijk dan of de plaatselijke ijsbaan open is. Begeef je niet op ondiepe plassen want het ijs is absoluut niet sterk en dik genoeg. Een overzicht van geopende ijsbanen kun je vinden door hier te klikken.