Louis van Gaal

Je zou best kunnen stellen dat Nederland het grootste voetballand is dat nog nooit het WK heeft gewonnen. Als je de landen hier bekijkt, dan is Oranje het enige land dat zo vaak zo dichtbij is geweest en er nooit in is geslaagd om de beker mee naar huis te nemen. De ploeg van coach Louis van Gaal behoort momenteel niet tot de favorieten om het WK in Qatar te winnen, maar voetbal is een raar spelletje en verrassingen zijn niet uitgesloten, dus laten we positief blijven.

Om het WK te kunnen winnen moet een land in staat zijn de beste landen ter wereld te verslaan. Er zijn echter voorbeelden uit het verleden waarbij de uiteindelijke winnaar het vrij gemakkelijk had qua tegenstand. In 1994 moest Brazilië dan Nederland wel verslaan in de kwartfinale, maar andere landen waar ze het tegen op moesten nemen waren VS en Zweden in de knock-out fase. Vergelijk dat maar eens met Frankrijk, dat in 2018 Argentinië, Uruguay en België moest verslaan alvorens de finale te bereikten. Dus willen we het negende land worden dat het WK wint, dan is dit de reden waarom Nederland winnaar moet worden van Groep A.

Je vermijdt zo dat je Engeland tegenkomt in de tweede ronde

Realistisch gezien zal Engeland Groep B winnen. Dit betekent dat nummer twee van Groep A tegen Engeland moet spelen om de kwartfinales te bereiken. Als we onze groep winnen, dan betekent dat, dat we tegen Wales, of mogelijk Iran of de VS moeten spelen. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen waarom dit scenario de voorkeur heeft – Wales is dan misschien wel een lastige tegenstander en Gareth Bale kan nog wel eens een wedstrijd in zijn eentje beslissen, maar Engeland heeft meerdere spelers van die kwaliteit en zal veel lastiger zijn om te verslaan.

Het pad van de winnaar is over het algemeen makkelijker

Er zijn acht groepen die in theorie alleen zullen worden gewonnen door de acht beste teams. De meesten hiervan zullen naar verwachting in elk geval de kwartfinales bereiken. Eerste worden in Groep A zou betekenen dat je het mogelijk op moet nemen tegen de winnaars van de Groepen C, E of G. Tweede worden zou betekenen, als je Engeland weet te verslaan, je de winnaars van de Groepen D, F of H tegenkomt. In theorie kom je op het ene pad Engeland, Frankrijk, en België of Portugal tegen voorafgaand aan de finale. Het andere pad betekent dat je het moet opnemen tegen Wales, Argentinië, en vervolgens in de halve-finale tegen Brazilië, Spanje of Duitsland. Beiden zijn lastig, maar de laatste is eenvoudiger en bovendien zou het betekenen dat Oranje vanaf de kwartfinale in Lusail zal spelen – wat betekent dat de ploeg kan wennen aan dit stadion met oog op het bereiken van de finale.

Het betekent dat we de eerste halve finale zouden spelen

24 uur is een lange periode in het voetbal. Het betekent een dag extra rust voor spelers. Een extra herstelperiode in het geval van blessures en meer tijd om de tactiek te bepalen. Dit is de potentiële beloning als Oranje winnaar wordt van Groep A. Het zou ook betekenen dat, met een plek in de finale al vastgesteld, dat Louis van Gaal en zijn spelers de andere halve finale zouden kunnen bekijken en zich zo beter zouden kunnen focussen. Voor iemand als Van Gaal, coach die graag dingen van te voren inplant, zou dat een groot voordeel zijn.

Geef een reactie