Sportnieuws Wielrennen

Wielrennen: April de maand van de grote voorjaarsklassiekers

Wielrennen, Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix

Voorjaarsklassiekers in België, Frankrijk en Nederland

SPORT IN NEDERLAND – Nog ruim anderhalve week en dan zitten we weer in de maand april. Op zondag 1 april (eerste paasdag) staat de tweede grote voorjaarsklassieker op het programma. In België gaat dan de 102e editie van de Ronde van Vlaanderen van start.

Milaan-San Remo

Het afgelopen weekend stond de eerste voorjaarsklassieker op het programma. In Italië zagen we een schitterende 109e editie van Milaan-San Remo. Vicenzo Nibali die op de slotklim demarreerde bleef in de straten van San Remo het aanstormende peloton op de streep net voor.

Vier grote klassiekers

In de maand april zien we ook nog drie andere voorjaarsklassiekers op het programma staan. Zondag 8 april staat Parijs – Roubaix op het programma en op 15 april de Amstel Gold Race in eigen land. Op zondag 22 april sluiten we af met Luik-Bastenaken-Luik.

Voorjaarsklassiekers op televisie

De voorjaarsklassiekers Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik worden live uitgezonden op zowel de Nederlandse als Belgische televisie. In Nederland heeft de NOS de rechten en in België zijn de klassiekers live te zien via Sporza.
Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen telt 265,5 kilometer en bevat achttien hellingen en vijf kasseistroken. Net als vorig jaar zit de Muur van Geraardsbergen in het parcours. Eigenlijk is er sowieso niet veel veranderd. Dat betekent dat de renners de helft van de (kassei)hellingen in de laatste 76 kilometer krijgen voorgeschoteld. De steile Paterberg is op 13,2 kilometer van de meet de laatste.

Parijs-Roubaix

De 116e editie van Parijs-Roubaix wordt op zondag 8 april 2018 verreden op een parcours van 257 kilometer. Of het nu regent of droog is, met de ruim 54 kilometer aan kasseien in het route – verdeeld over 29 ‘secteurs’ – is de race altijd weer een aanslag op het gestel van de renners. Wordt het glibberen en glijden op de middeleeuwse keien, of juist stof happen? Spektakel is hoe dan ook verzekerd.

Video: Kasseien Parijs-Roubaix

Amstel Gold Race

De 53e editie van de Amstel Gold Race wordt op zondag 15 april verreden. De Nederlandse WorldTour Klassieker bestaat sinds 1966 en wordt gekenmerkt door de vele klimmetjes en het eindeloze draaien en keren door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Lang was de Cauberg de laatste beklimming, maar na een parcourswijziging was dat in 2017 de Bemelerberg. Dit scenario wordt in 2018 herhaald, alleen zijn de wegen in de finale nu nog iets smaller dan in de vorige editie. Goed positioneren is dus essentieel.
Luik-Bastenaken-Luik

Over een afstand van 258 kilometer hebben de renners dit jaar in Luik-Bastenaken-Luik elf Ardense hellingen voor de wielen. De Côte de Saint-Nicolas is op 5,5 kilometer van de finish officieel de laatste, maar de weg loopt in de laatste 1,5 kilometer ook nog doodleuk met 5% op.