Voetbalwereld hoopt op steunpakket van 140 miljoen euro

Voetbalwereld hoopt op steunpakket van 140 miljoen euro

29 juni 2020 0 Door Sportredactie

De Nederlandse voetbalwereld hoopt dat er een steunpakket van het kabinet komt 140 miljoen euro komt zodat clubs het hoofd boven water kunnen houden.

Broodje kroket

Formule-1-live-stream-gratis

De Nederlandse clubs in het betaalde voetbal zijn gebaat bij inkomsten van hun supporters. De Nederlandse clubs moeten het hebben van de verkoop van toegangskaartjes een broodjes kroket en bier aan de fans. Het geld dat toeschouwers in het laatje brengen, is samen met geld van sponsoren goed voor ongeveer 60 procent van de inkomsten van een gemiddelde profclub. Met de versoepelingen van de regels kunnen de stadions voor ongeveer 20 tot 30% weer gevuld worden, maar dat neemt de pijn niet weg.

Deltaplan

De KNVB maakte onlangs een deltaplan bekend voor de toekomst van het betaalde voetbal in Nederland. Over financiële steun is er nog geen duidelijkheid, vandaag is er overleg op het ministerie over het hulpverzoek. Van Rijn wil deze week een knoop doorhakken, melden Haagse bronnen.

Hoeveel het de clubs aan inkomsten scheelt weet hij niet, maar de schade van één speelronde zonder publiek is grofweg 8 miljoen. In het – inmiddels achterhaalde – scenario dat tot december zonder publiek gespeeld had moeten worden, zouden de clubs 204 miljoen euro zijn misgelopen. En het hele seizoen 2020/21 zonder publiek kost de clubs ruim de helft van hun omzet van normaal gesproken 620 miljoen euro.

Dat zou het faillissement betekenen voor kleine maar waarschijnlijk ook middelgrote clubs, vreest de sector. Welke clubs er het slechtst voorstaan, staat niet in het ‘Deltaplan’.