Viroloog: “Pas in 2021 weer voetbal met publiek”

Viroloog: “Pas in 2021 weer voetbal met publiek”

26 maart 2020 0 Door Sportredactie

Een doemscenario. Volgens de Duitse viroloog Jonas Schmidt-Chanasit en diens collega Bert Niesters zou het zomaar kunnen dat we nog maanden met het coronavirus zitten.

Beide virologen denken dat het maar zomaar eens zou kunnen zijn dat er pas in 2021 weer betaald voetbal met publiek gespeeld kan gaan worden. “Het zou zeker kunnen, dat is echt niet zo irreëel”, laat hij weten aan het Algemeen Dagblad. “Voetbal in lege stadions lijkt me dit najaar wél een optie”, voegt hij daaraan toe.

Formule-1-live-stream-gratis

Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht voorspelt dat het virus ook na de zomer actief zal blijven en denkt niet dat het verantwoord is om ‘massale bijeenkomsten’ en ‘superverspreiders’ – zoals bijvoorbeeld voetbalwedstrijden – zomaar door te laten gaan. Zij krijgt bijval van RIVM-medewerker Jacco Wallinga. “Hoe belangrijk is voetbal voor de verspreiding van het virus?” De onderzoeker citeert bondscoach Ronald Koeman. “Dit is voetbal en niet het belangrijkste in het leven. Of de Eredivisie in augustus weer van start kan gaan: ik durf er geen harde voorspelling op los te laten.”

Momenteel is de Eredivisie formeel stilgelegd tot en met 6 april, maar die data lijken sowieso te vroeg te komen. De clubs in Nederland kijken momenteel naar een haalbare datum om de competitie te hervatten.