Nederlands elftal Sportnieuws Voetbal

Virgil van Dijk wil wel aanvoerder worden van Oranje

Virgil van Dijk, Nederlands elftal, Oranje

Van Dijk vind Koeman een tactisch sterkte coach

ZEIST – Virgil van Dijk ziet het wel zitten om de nieuwe aanvoerder te worden van het Nederlands elftal. Dat zegt de centrale verdediger in gesprek met de NOS.  De nieuwe bondscoach Koeman zinspeelde erop dat Virgil van Dijk de eer te beurt zal vallen. Van Dijk zelf wil graag: “Aanvoerder van jouw land, dat zou iedereen willen.”

Droom
De 26-jarige verdediger van Liverpool is na zijn transfer deze winter de duurste Nederlandse voetballer ooit (85 miljoen). Hij is naar eigen zeggen nog niet persoonlijk benaderd door Koeman voor het aanvoerderschap. Als hij de band krijgt, beschouwt Van Dijk het als een eer. “Het is een droom. Spelen voor je land is al het hoogst haalbare en helemaal als aanvoerder.”

Van Dijk kent Koeman natuurlijk uit zijn tijd bij Southampton. Sterker nog: bij die club benoemde de bondscoach hem ook al tot aanvoerder. Van Dijk is dan ook blij dat Koeman de nieuwe trainer van Oranje is. “Ik hoopte het, ja. Voordat hij werd aangesteld hebben we een gesprek gehad. Dat ging niet eens zozeer over voetbal, wel over mijn ervaringen met hem.”

Tactisch supersterk
Dan somt Van Dijk de sterke punten van Koeman op. “Hij is tactisch supersterk en als teamcoach kan hij spelers raken. Ook door hoe hij zelf als voetballer is geweest. Hij is heel direct en heeft een eigen aanpak.”
Andere wind

Ook de 16-voudig international Van Dijk merkt dat er sinds de aanstelling van Koeman een andere wind waait bij Oranje. “Dat moest ook. Veranderingen waren nodig. Als je twee keer achter elkaar geen eindronde haalt, dan wordt het tijd dat er iets verandert. Dat begrijp ik volkomen.”