Tom Dumoulin wist woensdag al voordat hij van start ging in de vijfde etappe van de Giro d’Italia dat hij de finish zo goed als zeker niet zou halen. De kopman van Sunweb had nog te veel last van zijn knie na een valpartij in de etappe van dinsdag.

“Vanmorgen voelde ik op de roller eigenlijk al dat het niet meer kon, dat het voor 99 procent niet zou lukken”, aldus Dumoulin tegen Eurosport. “Voor die ene procent zekerheid wilde ik het toch proberen op de fiets.”

De 28-jarige Dumoulin was dinsdag in de vierde etappe het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij op 6 kilometer van de streep. Hij liep een hevig bloedende linkerknie op. Uit onderzoek bleek dat de Nederlander niets gebroken had.

“Ik wilde niet thuis zitten na twee dagen geen last te hebben gehad en mezelf dan verwijten dat ik het niet geprobeerd heb. Ik heb nu geen pijn, maar kracht zetten gaat niet.”

Dumoulin baalt flink van zijn opgave. “Dit is vreselijk. Ik heb me maanden voorbereid op deze Giro en dan is het in één moment opeens voorbij. Dit is uiteraard niet hoe ik het had gewild, maar het is niet anders.”

“Ik weet niet hoe erg de blessure is, alleen dat ik niets gebroken heb. Mijn knie zal vermoedelijk een paar dagen flink gezwollen zijn. Voorlopig houd ik even rust, dan zien we daarna wel hoe het gaat.”