Sportnieuws Wielrennen

Tijdstraf kost Dylan Groenewegen leiderstrui in Dubai

DUBAI –  Wielrenner Dylan Groenewegen is donderdag zijn leidende positie in de Ronde van Dubai kwijtgeraakt door een tijdstraf. De sprinter van Lotto-Jumbo keerde na een fietswissel in het spoor van de ploegleiderswagen terug in het peloton in de door Mark Cavendish gewonnen derde etappe.

De organisatie van de Ronde van Dubai legde de 24-jarige Groenewegen daarop een tijdstraf van twintig seconden op. Daardoor moest hij zijn blauwe leiderstrui afstaan aan Elia Viviani. Met nog twee ritten te gaan bezet Groenewegen nu de 42e positie in het algemeen klassement, met achttien seconden achterstand op de Italiaan. “Zwaar k*t dat de kans om de Ronde van Dubai te winnen nu weg is”, baalt hij op Twitter. “In twee dagen heb ik drie keer hetzelfde probleem, dat mag niet gebeuren.”

“Ik had opnieuw problemen met mijn fiets vandaag. Ik ben teruggekomen achter de auto en heb daardoor twintig seconden straf gekregen. En terecht!” Groenewegen kon niet om de podiumplekken meesprinten. Hij kwam uiteindelijk als tiende over de streep in de rit die geteisterd werd door harde wind.

Ploegleider Jan Boven geeft op de website van Lotto-Jumbo toe dat Groenewegen achter de auto uit de wind gehouden werd. “Het is een fout van ons en daarop krijgen we die tijdstraf opgelegd. Juist toen het peloton in waaiers trok moesten wij Dylan een nieuwe fiets geven. Dat verliep bovendien niet helemaal vlekkeloos.”