Tijd voor een Elfstedentocht?

Tijd voor een Elfstedentocht?

Al 24 jaar wachten de Nederlanders op een nieuwe “Elfstedentocht”, de “Race of the Eleven Cities”, een grote nationale feestdag rond het schaatsen, de nationale sport in Nederland. Daarvoor zijn bevroren kanalen nodig, en dit jaar zijn ze dat. Maar er is ook nog de Covid.

De Nederlanders doen waar ze best in zijn

Heb je je ooit afgevraagd, als je elke vier jaar naar de Olympische Winterspelen kijkt, waarom? Waarom winnen de Nederlanders zoveel medailles bij het schaatsen? In Nederland, is het een nationale sport! Een specialiteit, en het is voorouderlijk! Reeds in de 16e eeuw gebruikten de bataven schaatsen om zich in de winter te verplaatsen. Het is een passie geworden, en het is zelfs meer dan een eeuw oud! 1909, datum van de eerste… Elfstedentocht! De “Race van de Elf Steden”.  Enkele duizenden schaatsers begaven zich op de bevroren kanalen in Friesland, een regio in het noorden van het land, voor een uithoudingswedstrijd van 200 km, gesteund door honderd- en honderdduizenden fans. Voor sommigen is het een religie, maar het is vooral een groot volksfeest, met een carnavalssfeer…

Gelukkig kunnen Nederlanders via de blog van Betway nu speciaal aan de elfstedentocht toegewijde artikels lezen zodat ze zeker up-to-date zijn over het hele gebeuren. In de blog-rubriek op hun website kan u verschillende onderzoeken van hun journalisten terug vinden. Vaak wordt er dieper in gegaan op onderwerpen zoals topsport. Het is de ideale manier om ons Nederlanders dichter bij een bepaalde sporttak te brengen. Dit is vooral het geval voor een grootschalig en gemeenschappelijk evenement als de Elfstedentocht. We kunnen er zeker van zijn dat er miljoenen mensen aan hun televisie gekluisterd zullen zitten.

Dit is de sfeer van de race van 1997. De laatste tot nu toe! Bovendien heeft het sinds 1909 slechts vijftien keer plaatsgevonden. En als het al 24 jaar niet wordt georganiseerd, komt dat omdat het van de weersomstandigheden afhangt. En elke winter van de afgelopen 24 jaar heeft Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Elfstedentocht Vereniging, die de race organiseert, hetzelfde antwoord gegeven…

Is het deze keer raak?

De winter wordt eindelijk strenger, en de kanalen zijn bevroren. Iedere Nederlander droomt ervan om de Elfstedentocht weer mee te maken! En de schaatswedstrijd is een controversieel onderwerp geworden, en een politiek probleem! Een doorn in het oog – of in de schaats, het hangt ervan af – van premier Mark Rutte, die wordt bekritiseerd om zijn gezondheidsmanagement van de crisis. Dit alles een maand voor de parlementsverkiezingen, en net nu de uitvoerende macht zich ontworstelt aan een schandaal in verband met de belastingdienst. Kortom, het is de laatste strohalm.

Zoals de premier deze week zei, is het onmogelijk om een grote wedstrijd te organiseren. Wat wel denkbaar is, is om 120 topsporters toch te laten schaatsen, maar pas op, geen publiek!!! En in deze context geeft de Koninklijke Vereniging van de Elfstedentocht het liever op. De politieke partijen zijn in rep en roer, en zetten de regering onder druk. Het valt nog te bezien wie het eerst zal toegeven, de Eerste Minister… of het ijs!

Geef reactie

Laat reactie achter