Thorsby bezorgt SC Heerenveen drie punten in Zwolle

SC Heerenveen is de eerste koploper in de eredivisie van het seizoen 2018-2019. De Friezen wonnen in een leuke openingswedstrijd in Zwolle met 2-3 van PEC. In de eerste wedstrijd vielen er direct 7 gele kaarten en een rode kaart voor Heerenveen spelers Morten Thorsby. Ondanks dat Heerenveen meer dan een half uur met 10 man speelde wist het de drie punten over de streep te trekken.

Aftastende openingsfase

In de eerste helft begonnen beide ploegen het eerste half uur aftastend. Doke Schmidt hing aan de arm van Vito van Crooij, arbiter Dennis Higler gaf een strafschop en de van Excelsior overgekomen Mike van Duinen verzorgde de eerste Eredivisie-treffer van het seizoen.

Heerenveen had tot dan toe nauwelijks iets laten zien, maar sloeg in het laatste kwartier voor rust bikkelhard toe. Morten Thorsby was met een mooie kopbal en met een droge volley in de korte hoek verantwoordelijk voor de 1-1 en 1-2. Arber Zeneli wist vanaf de achterlijn zelfs de 1-3 tussen de benen van Diederik Boer door te schuiven.

Thorsby

Heerenveen begon weliswaar met een uitstekende uitgangspositie aan de tweede helft, maar tien minuten na rust kwam daar verandering in. Higler wees opnieuw naar de stip toen Thorsby een schot van Van Duinen met de hand van de lijn haalde.

De aanvaller van PEC scoorde in tweede instantie, maar op dat moment had Higler al gefloten voor een penalty. Thorsby kreeg bovendien rood voor de handsbal. Vanaf elf meter vond Van Duinen vervolgens opnieuw het net.

PEC ging daarna op jacht naar de gelijkmaker en was daar een aantal keren dichtbij, maar Heerenveen hield stand. Zo zeilde een afstandsschot van Gustavo Hamer naast het doel en werd een inzet van Zian Flemming van de lijn gehaald door Daniel Höegh.