Russische atleten blijven geschorst

Russische atleten mogen ook de komende periode niet meedoen aan internationale evenementen. Volgens de internationale atletiekfederatie IAAF hebben ze nog niet aan voldoende voorwaarden voldaan om weer toegelaten te worden.

Rune Andersen, voorzitter van de taakgroep die de vooruitgang op dopinggebied in Rusland volgt, zei dinsdag op een persconferentie na een vergadering van de IAAF in Monaco dat de bond twee voorwaarden stelt aan de Russen.

“De Russen moeten ten eerste alle data en dopingmonsters beschikbaar stellen aan de integriteitscommissie van de IAAF, zodat deze kan bepalen welke Russische atleten zich moeten verantwoorden voor het overtreden van de antidopingregels van de IAAF.”

De IAAF wil bovendien dat de Russische bond opdraait voor alle kosten die zijn taakgroep heeft gemaakt, bijvoorbeeld om Russische dopingzaken te verdedigen bij het sporttribunaal CAS. “Deze schuld moet worden ingelost voordat de schorsing kan worden opgeheven”, aldus Andersen.

Het mondiale antidopingbureau WADA hief eind september de schorsing van het Russische antidopingbureau RUSADA op. RUSADA werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sochi 2014.