Rhinopneumonie-virus legt paardensport plat

Paardensport (Foto Pixabay)

Nog 12 Nederlandse paarden in Spanje

Er is voorlopig geen paardensport. Het Rhinopneumonie-virus is opgedoken waardoor meerdere evenementen door de FEI zijn geschrapt.

De uitbraak kwam in het Spaanse Valencia aan het licht. Vier paarden zijn inmiddels overleden aan het virus, 84 paarden vertonen ziekteverschijnselen en elf worden behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona. Niet alleen in Spanje is het virus uitgebroken. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn er uitbraken gemeld.

In Nederland zijn er nog geen besmettingsgevallen bekend maar er zijn/waren in Valencia 25 Nederlandse paarden aanwezig. 13 daarvan zijn inmiddels afgezonderd van de rest van de paarden terwijl 12 andere paarden nog in Spanje zijn. De Nederlandse KNHS adviseert om niet met paarden naar Spaanse concoursen te reizen.

Wat is het Rhinopneumonie-virus?

Rhinopneumonie komt in drie verschillende vormen voor. De meestvoorkomende vorm is het herpesvirus, waardoor het paard verkouden wordt, koorts kan krijgen en moet hoesten. Ook bestaat de zogeheten abortusvariant, waardoor veulens dood worden geboren.

Daarnaast is er een neurologische vorm. Besmette paarden lopen daardoor als een dronkenman, omdat hun achterbenen verlamd zijn, en sommige kunnen helemaal niet meer staan. De neurologische vorm komt niet heel vaak voor, maar is wel het dodelijkst van de drie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *