1 maart 2024
Renske Bruinsma Weissensee 2024

Renske Bruinsma Weissensee 2024

Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch nog een kruisje heb behaald

Vrijdag was het ijs op de Oostenrijkse Weissensee een drama, dinsdag lag er een perfecte ijsvloer en het lukte Renske Bruinsma om de Alternative Elfstedentocht uit te rijden. Vandaag liet ze vol enthousiasme Sport in Nederland weten dat ze dinsdag ontzettend genoten heeft en de tocht zingend heeft uitgereden.

Dinsdagochtend om 7 uur gestart aan de 2e poging om 200 km te schaatsen. Het was op het ijs -10 en het ijs was goed geschaafd. Er zaten wel scheuren in het ijs maar ik vond het al veel beter dan afgelopen vrijdag. Vrijdag ging ik van start zonder plan en met het idee lekker te schaatsen en vooral genieten. Deze keer was dat iets anders. Genieten was nog steeds het belangrijkst, maar ik had nu iets beter bedacht hoe ik de dag ging indelen. Mijn doel was om rond 12 uur op de helft te zitten en in de ochtend proberen meer snelheid te houden. Mijn vader deed niet mee vanwege een blessure aan zijn arm en schourer, maar is wel de hele dag op het ijs geweest om mij te verzorgen. Steeds een bidon aangeven met eerst warme sportdrank en later op de dag bouillon en steeds wat te eten erbij. De eerste 100km ging ik voor m’n gevoel als een speer. Ik zat er zo lekker in en kon steeds bij een goed groepje aanhaken. Om 11:35 zat ik al op de helft, dus ik liep mooi voor op schema. Het ijs bleef deze keer gelukkig heel mooi gedurende dag en er er werd regelmatig geveegd. Op sommige stukken had je echt prachtig spiegel ijs, echt genieten! De tweede helft kon ik nog redelijk goed het zelfde tempo aanhouden, maar werd het ook mentaal wat moeilijker. Op een gegeven moment gaan je gedachte ook echt even uit, wat eigenlijk wel fijn is, anders blijf je maar denken aan hoe veel je nog moet.

Image 1

Een vriend van mij (Jasper Zinger), die ik ken van musical de Tocht waarin we allebei als figurant mee doen, reed die dag ook de toch. Hij heeft vrijdag al de 200km uitgereden met dat zware ijs en wou vandaag proberen om de 200 km uit te schaatsen in 9,5 uur. Een eindtijd had ik voor mezelf niet echt in gedachte, maar toen ik er zo lekker in zat, dacht ik wel dat ik dat misschien ook wel kon halen. In de ochtend hebben we nog 1,5 rondje samen geschaatst, maar dat ging voor mij toen iets te hard, maar uiteindelijk zijn we de hele dag niet ver van elkaar vandaan gebleven. Voordat ik de laatste 2 rondjes in ging kwamen we elkaar weer tegen en hebben we de laatste 2 rondjes samen geschaatst. Om de sfeer er een beetje in te houden hebben we een aantal nummers van musical de Tocht gezongen, de mensen die met ons mee schaatsten konden ook mee genieten van ons vermoeide gezang. Uiteindelijk hebben we 200 km geschaatst in 9 uur en 33 min. Toch bijna 45 minuten sneller dan dat ik vorig jaar heb geschaatst. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch nog een kruisje heb behaald en ik ben best trots op mezelf dat het zo goed ging. Nu op naar huis met 3 verschillende medailles in de pocket. De houten prestatietocht medaille voor de 125 km die ik vrijdag heb geschaatst, een gouden medaille voor de nieuwe 50km Familie Eismarathon die ik zondag wel met mijn vader heb geschaatst, wat overigens erg leuk was. En de mooiste, het kruisje voor de 200 km van de Alternatieve Elfstedentocht.

Image 3

Kijk nu live sport via www.sportstream24.nl