Recessie brengt ook sportclubs in de problemen

Recessie brengt ook sportclubs in de problemen

26 maart 2020 0 Door Sportredactie

Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft donderdag laten weten dat Nederland hoe dan ook in een recessie zal gaan komen door de Coronacrisis.

Niet alleen het bedrijfsleven maar ook sportclubs zullen hard getroffen worden en mogelijk omvallen. De maatregelen van het kabinet lopen nu nog tot 6 april maar lijken zo goed als zeker verlengt te gaan worden. Op 31 maart valt hier een beslissing over.

Formule-1-live-stream-gratis

Het CPB gaat ervan uit dat de ’contactmaatregelen’ waar we nu mee te maken hebben in elk geval nog drie maanden in stand blijven. In het donkerste scenario zal dat zelfs twaalf maanden zijn. De staatsschuld zal in dat geval volgend jaar tot boven de 70 procent van het nationaal inkomen oplopen. Dat ’blijft te dragen’, concludeert het CPB.

Mochten de maatregelen nog weken aanhouden dan lijden verenigingen en sportclubs zeer grote verliezen. Met name kantine omzet valt helemaal weg en voor de kleinere vereniging is dat een grote inkomstenbron.

Volgens het CPB zal dit jaar de economie krimpen met in elk geval 1,2 procent en in het slechtste geval zelfs met 7,7 procent. In het donkerste scenario krimpt de economie ook in 2021 nog met 2,7 procent en loopt de werkloosheid op richting 10 procent, in het beste geval veert de economie in de zomer alweer op. Een recessie is onvermijdelijk, zegt het planbureau. Welk scenario het meest waarschijnlijk is, kan het CPB niet zeggen.