Schaatsen Sportnieuws

Patrick Roest na val van Sverre Lunde Pedersen wereldkampioen

Patrick Roest, Wereldkampioen Allround, Schaatsen

AMSTERDAM – Patrick Roest heeft op bizarre wijze zijn eerste wereldtitel allround veroverd. De Noor Sverre Lunde Pedersen was in een zetel op weg naar zijn eerste titel, maar ging enkele ronden voor het einde onderuit in de bocht. Pedersen was daardoor kansloos en moet genoegen nemen met zilver.  Titelverdediger Sven Kramer werd slechts vierde.

Pedersen (25) was in het Olympisch Stadion in Amsterdam onbedreigd op weg naar zijn derde afstandszege en zijn eerste wereldtitel toen hij op de 10 kilometer na 6600 meter opeens onderuit ging omdat hij zichzelf pootje haakte aan het einde van de binnenbocht.

De klassementsleider ging hard de kussens in, had even nodig om weer overeind te komen, maar herpakte zich wel. Met nog twee rondes te gaan had hij zijn tegenstander Kramer weer ingehaald, maar hij had te veel tijd verloren op de in de rit voor hem gestarte Roest om nog goud te winnen.

Roest moest op de 10 kilometer 7,78 seconden goedmaken op Pedersen en met de tweede tijd op de slotafstand (13.44,94) lukte dat onverwacht toch nog. Pedersen (14.00,60) moest genoegen nemen met een heel zure zilveren medaille, terwijl WK-debutant Marcel Bosker (derde op de 10 kilometer in 13.49,49) het brons pakte.

Kramer stond voor de slotafstand op de derde plek in het klassement, maar de 31-jarige Fries kon het net als vorige maand bij de Olympische Winterspelen niet bolwerken op de 10 kilometer. Hij eindigde in 14.05,70 slechts als zesde, op ruim 25 seconden van de Zweedse afstandswinnaar Nils van der Poel (13.40,38), waardoor Kramer zelfs buiten het podium viel.