Overwinning Pedersen goed voor de schaatssport

Overwinning Pedersen goed voor de schaatssport

7 februari 2019 0 Door Sportredactie

Sverre Lunde Pedersen won donderdag op de eerste dag van de WK afstanden in Inzell de 5.000 meter. De 26-jarige Noor brak daarmee de jarenlange Nederlandse hegemonie.

Nederland dominant

Als Nederlander en schaatsliefhebber zien we natuurlijk graag onze landgenoten winnen, maar voor de schaatssport is het goed dat er nu een keer iemand anders wint. Het is de 19e editie van de WK afstanden en daarbij won 16 keer een Nederlander. Alleen de Amerikaan Chad Hedrick won in 2004 en 2005 de 5.000 meter.

Nee het is nu een keer niet Sven Kramer, Patrick Roest of Jorrit Bergsma maar de Noor Sverre Lunde Pedersen en dat maakt het leuk. Jarenlang domineerde Sven Kramer op de 5.000 meter maar dit jaar zat er voor de 32-jarige Fries niet meer in dan een bronzen plak.

Spanning keert terug

Het internationale schaatsen begint in de breedte weer sterker te worden. Natuurlijk zal Nederland ook in Inzell weer domineren en de meeste medailles gaan winnen. Maar de Noren, Russen en Japanners worden ook steeds sterker. Hierdoor zal er weer meer spanning in het schaatsen gaan komen en zullen de toernooien ook voor u als liefhebber weer spannend gaan worden. Want het zal vanaf nu geen uitgemaakte zaak zijn dat ‘we’ maar even zullen winnen.

2022

De Nederlandse schaatsers en schaatssters zullen dus weer aan de bak moeten om straks in 2022 bij de winterspelen in Beijing weer veel medailles namens Nederland te doen winnen. Maar stiekem zou het toch heel erg mooi zijn dat ook de andere landen meestrijden dan krijgen we een super spannende olympische spelen waarbij we vooraf met potlood het podium kunnen uit tekenen. Nee de spanning in de schaatssport zal ongewtijfeld terugkeren.