19 maart 2024
Wout Weghorst 2

Dumfries bezorgt Oranje goede start op EK

Het Nederlands elftal heeft voor het eerst in 13 jaar weer eens een wedstrijd gewonnen op een Europees kampioenschap voetbal. In Amsterdam werd Oekraïne met 3-2 verslagen.

De laatste overwinning van Oranje op een EK voetbal was in 2008 toen Nederland in Bern Roemenië versloeg. In 2012 verloor Oranje alle groepswedstrijden en voor het toernooi van 2016 wist Nederland zich niet te kwalificeren.

[wp_bannerize group=”group” categories=”101,967,922″]

In de Johan Cruijff Arena speelde Nederland een best wel aardige wedstrijd tegen de Oekraïne. Ondanks een veldoverwicht creëerden beide landen wel wat mogelijkheden in de eerste helft. Dumfries en Wijnaldum waren met een inzet het dichtst bij een treffer maar de doelman van Oekraïne trad goed op bij beide inzetten.

Wijnaldum

Na rust tekende Wijnaldum voor de 1-0 toen doelman Boesjtsan de bal niet goed kon verwerken uit een voorzet van Dumfries. Wijnaldum was er als de kippen bij om met links de bal in het doel te schieten. Oranje drukte door en na goed doorzetten van Dumfries kon Weghorst de 2-0 tegen de touwen schieten.

Na de 2-0 ging bondscoach de Boer wisselen en verving van Aanholt voor Wijndal en Aké voor Blind. Niet veel later scoorde Oekraïne twee keer. Yarmalenko krulde met links een bal langs de kansloze doelman Stekelenburg. Amper van de schrik bekomen zorgde Jaremtsjoek met een rake kopstoot voor de 2-2.

Nederland zette daarna nog een keer flink aan en uit een voorzet van Aké kon Dumfries bij de tweede paal de bal in de verre hoek koppen. De overwinning van Oranje kwam moeizaam tot stand, maar de overwinning was absoluut verdiend te noemen. Donderdag komt Nederland weer in actie. Dan is Oostenrijk de volgende tegenstander in de Johan Cruijff Arena om 21.00 uur.