Quincy Promes

Het OM (Openbaar Ministerie) eindigt twee jaar cel voor voetballer Quincy Promes. Promes wordt verantwoordelijk gehouden voor het steken van zijn neef in juli 2020. Poging moord en poging doodslag kan niet worden bewezen, maar zware mishandeling wél.

Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM overduidelijk dat Promes schuldig is. Zo heeft hij tegen familieleden gezegd dat hij zijn neef in zijn knie heeft gestoken en dat het slachtoffer “geluk heeft gehad”.

Dat het OM alleen zware mishandeling bewezen acht, heeft te maken met de verwondingen van het slachtoffer. Het slachtoffer is in zijn knie gestoken en heeft een pees afgescheurd. De kans dat hij aan zijn verwondingen zou overlijden is niet groot. Daarom is er geen sprake van poging doodslag dan wel moord, zei de officier van justitie.

Promes’ uitspraken maken geen verschil, legde de officier uit. De voetballer heeft onder meer gezegd dat hij zijn neef eigenlijk in zijn nek had willen steken. Ook vertelde hij aan familieleden dat zijn neef de aanval alleen heeft overleefd omdat er iemand tussen sprong. Doordat het slachtoffer achteroverviel, kon Promes volgens het OM alleen zijn been raken.

De officier twijfelt niet aan de schuld van Promes en zegt dat hij voor eigen rechter is gaan spelen. De voetballer heeft daarna alles gedaan om aan zijn straf te ontkomen.

Opvallend detail daarbij: de zwager van Promes meldde zich enkele dagen na de aanhouding van de voetballer bij de politie. De man beweerde dat hij verantwoordelijk was voor het steken van het slachtoffer.

Volgens het OM is de verklaring van de zwager volstrekt ongeloofwaardig. Justitie denkt dat de man zichzelf heeft willen opofferen om de carrière van Promes te redden.