22 oktober 2021

Sport in Nederland

sportnieuws en livestreams

Nostalgie: Gemeentelijk Sportpark Kaalheide

Gemeentelijk Sportpark Kaalheide

Gemeentelijk Sportpark Kaalheide

Kaalheide anno 2021

Een toegangshek tot het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide
Een toegangshek tot het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide

Sport in Nederland was vandaag in Kerkrade waar we een bezoek brachten aan het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide waar Roda JC tot 2000 speelde.

Kaalheide is in het Nederlands betaalde voetbal een begrip. Van 1952 tot en met 2000 werkte Roda JC daar haar wedstrijden af. En er was regelmatig succes zowel in de competitie als in Europa.  Op 31 oktober speelde Roda JC op Kaalheide in de tweede ronde van het UEFA Cup toernooi met 2-2 gelijk tegen Benfica. drie minuten voor tijd stond Roda JC nog op een 2-0 voorsprong, maar Benfica wist er uiteindelijk nog 2-2 van te maken. Omdat Benfica twee week eerder in Portugal met 1-0 wist te winnen ging niet Roda maar Benfica naar de derde ronde.

Roda JC –  Benfica 2-2

Roda JC Kerkrade heeft Kaalheide echter niet verlaten. Vele werkzaamheden worden anno 2020 nog steeds uitgevoerd op Kaalheide, dat enkele jaren geleden is omgevormd tot Trainingscomplex Kaalheide. Het tweede elftal (jong Roda JC), de beloften en jeugdelftallen van de Roda JC Voetbalacademie werken hun trainingen en wedstrijden af op Kaalheide, dat beschikt over vier velden: het hoofdveld in het oude stadion, twee kunstgrasvelden en nog een grasveld, dat het laagste ligt van alle velden op Kaalheide.

De oude staantribunes achter het doel van het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide zijn er nog steeds
De oude staantribunes achter het doel van het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide zijn er nog steeds

Op dit moment word het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide grondig gerenoveerd. Zo worden o.a. het hoofdgebouw, de overdekte hoofd zittribunes, de business ruimte, de kleedlokalen, douche ruimtes, materiaal-en vrije tijdsruimte, het krachthonk, de sintelbaan, de natuurgrasmat van het hoofdveld en de 3 kunstgras trainingsvelden vervangen

Roda JC werkt sinds 2000 haar wedstrijden af in het nieuwe Parkstad Limburg Stadion. Na het vertrek uit Kaalheide zijn de successen uit het verleden nooit meer behaald. In 2001-2002 wist Roda JC nog een keer de achtste finale te bereiken van de UEFA Cup, maar daar was het grote AC Milan in twee duels na strafschoppen te sterk.

Gemeentelijk Sportpark Kaalheide anno 2021
Gemeentelijk Sportpark Kaalheide anno 2021

In het seizoen 1994-1995 was Kaalheide een onneembare vesting voor de andere Eredivisie clubs. Roda JC deed lang mee in de strijd om de titel, maar had in dat seizoen te maken met het Ajax van Louis van Gaal wat Europa veroverde en in de Eredivisie niet te kloppen was. Toch wist Roda JC zowel op Kaalheide als in Amsterdam gelijk te spelen.

Oude ingang naar het oude stadion van Roda JC
Oude ingang naar het oude stadion van Roda JC

De beroemde lange overdekte staantribune Noord waar de fanatieke “North Side” altijd stond, is wegens betonrot in oktober 2005 gesloopt. De markante lichtmasten zijn wegens hun slechte staat van onderhoud in oktober 2013 gesloopt. Eén lichtmast met stadionlampen is op verzoek van de West Side Ultra’s bewaard gebleven en zal nadat deze is gerenoveerd, volgens planning als herinnering aan het oude stadion, op de rotonde voor de hoofdingang van het Parkstad Limburg Stadion geplaatst worden.

Roda JC blijft actief op Kaalheide
Roda JC blijft actief op Kaalheide

Powered by WP Bannerize

Gratis voetbal livestreams

F1 livestreams

Nederlandse goksites