Paardensport (Foto Pixabay)

NK mogelijk later in het jaar

Er komt geen NK voor springruiters in april. Door het aanwezige gevaarlijke rinopneumonievirus heeft de KNHS besloten het evenement af te lassen.

Lees ook: Virus uitbraak legt paardensport plat

Het gevaarlijke virus wat voor paarden dodelijk kan zijn kwam aan het licht bij een wedstrijd in Valencia. Sindsdien ligt de paardensport plat. Ook in België en Duitsland is het virus opgedoken.

Rhinopneumonie komt in drie verschillende vormen voor. De mees voorkomende vorm is het herpesvirus, waardoor het paard verkouden wordt, koorts kan krijgen en moet hoesten. Ook bestaat de zogeheten abortusvariant, waardoor veulens dood worden geboren.

Daarnaast is er een neurologische vorm. Besmette paarden lopen daardoor als een dronkenman, omdat hun achterbenen verlamd zijn, en sommige kunnen helemaal niet meer staan. De neurologische vorm komt niet heel vaak voor, maar is wel het dodelijkst van de drie.

Olympische Spelen

“We zijn met de bondscoaches in gesprek om een plan te maken hoe we voor zowel senioren als de jeugd een goed selectietraject richting de Olympische Spelen en verschillende Europese kampioenschappen kunnen uitwerken”, aldus Iris Boelhouwer van de KNHS, die nog wel hoopt dat er later dit jaar een NK gehouden kan worden.

Geef een reactie