Algemeen Schaatsen Marathonschaatsen Sportnieuws

Nieuw-Buinen: “Het begint te kriebelen”

In het Drentse Nieuw-Buinen zijn ze er helemaal klaar voor. De winter kan en mag gaan beginnen want het dorp wil graag gaan meestrijden om de eerste marathon op natuurijs in 2019.

Penningmeester Monique Wessels liet vandaag aan Sport in Nederland weten dat ze er in Nieuw-Buinen klaar voor zijn. “Het begint langzamerhand wel te kriebelen,” aldus Wessels.

“We hebben onlangs een vrijwilligersavond gehad in de kantine en iedereen is dol enthousiast. We hebben de mensen die een abbonement hebben bij de ijsbaan gevraagd of ze ook vrijwilliger willen zijn en dat willen de mensen graag. Het is niet alleen door maar ook voor het hele dorp,” zegt een enthousiaste Wessels. In totaal hebben ze in Nieuw-Buinen zo’n 75 tot 100 vrijwilligers die klaar staan als het nodig is.

Willem Hut

Ook Willem Hut de marathon coördinator van de KNSB is onlangs in Nieuw-Buinen geweest. Daar liet Hut de trofee zien die je kan winnen wanneer Nieuw-Buinen de eerste marathon op natuurijs zou organiseren. “Hij hield ons een worst voor, maar dat motiveerd ons ook enorm om er mee aan de slag te gaan, “zegt Wessels.

IJs maken

In Nieuw-Buinen maken ze op dezelfde manier ijs als in het Groningse Noordlaren. Met een gevulde giertank word er laagje bij laagje op de baan aangebracht. “We hebben van voorzitter Geert Jan Veldman van Noordlaren nog wat extra tips gekregen.

Waar ze in Noordlaren de baan met witte wegenverf hebben ingespoten doen ze daar in Nieuw-Buinen nog niet aan mee. “Het is onduidelijk of het wel echt werkt dus dat willen we graag nog even afwachten. We hebben wel de randen wit geverft maar de rest doen we nog niet. Ook zit daar een hoog kostenplaatje aan”.

Winter

De winter lijkt rond 20 januari ons land te gaan veroveren. Mocht het echt zover zijn dat ze in Nieuw-Buinen aan de slag gaan met ijs maken dan is Sport in Nederland aanwezig om vanuit het Drentse dorp de laatste berichtgeving te gaan doen. Via onderstaande live blog houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.