Nederland Sport: Waar genieten Nederlanders van? Photo by Tobias Flyckt on Unsplash

Wil je weten welke sporten Nederlanders leuk vinden?

Lees hier alles over de populairste sporten in Nederland.

Wat is de nationale sport van Nederland?

In Nederland is voetbal de meest geliefde sport. In Nederland is voetbal heiliger dan het christendom. Veel Nederlanders kijken net zo graag naar voetbalwedstrijden op televisie als dat ze ze zelf spelen.

Meer sporten in Nederland

Nederland, dat in verschillende talen Holland heet, is een klein land dat bestaat uit 12 afzonderlijke provincies. Het grenst aan Duitsland en België en ligt in West-Europa; het heeft ook belangen in het Caribisch gebied. In de hoofdstad van het land, Amsterdam, wonen meer dan 872.000 mensen.

Ik was benieuwd naar een van de meest fascinerende aspecten van het land: de populairste sporten. Dit gezegd zijnde, volgt hieronder een lijst van alle sporten die in Nederland bijzonder geliefd zijn.

Voetbal

Voor Nederlanders is voetbal het ultieme spel en zelfs een van de belangrijkste sportweddenschappen, zoals op https://intikkertje.nl/. Er zijn veel opmerkelijke Nederlandse voetballers geweest, zoals Johan Cruyff, Dennis Bergkamp, Arjen Robben en Robin Van Persie, van wie u waarschijnlijk allemaal wel eens gehoord heeft. Hoewel ze op het veld consistent succes hebben geboekt (drie keer de finale van de FIFA World Cup gehaald), hebben ze nog geen overwinning behaald.

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond is de grootste sportbond in Nederland en is verantwoordelijk voor de regulering van de voetbalsport.

Tennis

Tennis is de op één na meest beoefende sport van Nederland. Het is misschien een verrassing dat tennis zo populair is in Nederland, gezien het stereotype dat de sport alleen door welgestelden wordt gespeeld. Maar Nederlanders hebben grote waardering voor het spel. Hoewel het aantal geregistreerde voetballers lang niet zo groot is als het aantal spelers, ligt het toch ver boven de 600.000. En dat is veel voor een land met bijna 17 miljoen inwoners.

Een van de beste tennissers van Nederland, Tom Okker, stond bekend als “The Flying Dutchman” vanwege zijn ongelooflijke service.

Golf

Na voetbal en tennis is golf de derde meest gespeelde sport in Nederland. Net als tennis komt deze hoge positie van golf op de lijst misschien als een verrassing, maar Nederlanders zijn fervente golfers.

Joost Luiten, die vier toernooien op de Europese Tour heeft gewonnen en voor Europa heeft gespeeld in de 2013 Seve Trophy en de 2014 EurAsia Cup, is de meest succesvolle Nederlandse mannelijke golfer aller tijden. Christel Boeljon, viervoudig winnares van de Ladies European Tour, springt eruit als beste vrouwelijke golfer.

Turnen

Turnen is de vierde sport van Nederland. Het wereldwijde succes van het vrouwen turnteam is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de sport zo geliefd is. Zeven keer namen zij deel aan de Olympische Spelen, en in 1928 namen zij het goud mee naar huis. Behalve dat ze bijna elke keer in de top tien eindigen, heeft deze groep ook brons meegenomen van de Europese Spelen en de Europese Kampioenschappen.

Veldhockey

Veldhockey is de vijfde sport van Nederland. Onder de veldhockeyteams heeft Nederland een welverdiende reputatie van uitmuntendheid. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, de organisatie die verantwoordelijk is voor de regulering van de sport, werd opgericht in 1898. 12 teams nemen deel aan het nationale “Hoofdklasse hockey”-toernooi. Deze traditie begon in 1970.

Het Nederlandse vrouwenveldhockeyteam is het meest succesvolle team in de toernooigeschiedenis, met een record van zes overwinningen. Daarnaast won het mannenteam vier keer het WK en twee keer het Olympisch toernooi.

Paardensport

De paardensport is de zesde meest populaire sport in Nederland. Bijna 200.000 Nederlanders rijden paard als hobby. Ook een sport die internationaal ondergewaardeerd is, maar in Nederland hoog staat aangeschreven.

Sinds haar oprichting (door een fusie) in 2002 is de Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie verantwoordelijk voor het bestuur van de hippische activiteiten in Nederland.

Schaatsen 

Schaatsen op ijs is de zesde sport van Nederland. Schaatsen op ijs is een populaire sport vanwege twee hoofdvormen van schaatsen: snelschaatsen en kunstschaatsen. Beide zijn een groot succes in Nederland.

Rond de eeuwwisseling was schaatsen een rage, en sinds 1996 domineren Nederlandse schaatsers de wereldscène, met 77 wereldtitels op de enkele afstand op hun naam.

De Nederlandse schaatsster Sjoukje Dijkstra is de meest gedecoreerde atlete van de sport. Zij won de wereldkampioenschappen een recordaantal keren.