Sportnieuws Winter weerbericht

Nederland maakt zich op voor berekoude week en schaatsplezier

SPORT IN NEDERLAND – Je zou het nu nog niet zeggen maar de winter is echt onderweg naar Nederland.

Een stevig hogedrukgebied nestelt zich de komende dagen boven noordoost Europa waarna de koude lucht het land ingeblazen kan gaan worden. Dit zal allemaal in het weekend gaan gebeuren. Waar donderdag en vrijdag de temperaturen overdag nog uitkomen rond 4 of 5 graden zal vanaf zondag het kouder gaan worden met overdag nog maximaal een temperatuur van +1 of +2.

Maar dat is nog niet alles. Vanaf maandag krijgen we te maken met ijsdagen met temperaturen overdag tussen de 0 en -3 graden. In de nachten word het berekoud en kan het lokaal meer dan 10 graden gaan vriezen. De wint trekt ook aan na kracht 4 of 5 waardoor de gevoelstemperatuur nog kouder zal gaan uitvallen. Daarna wordt het ietsje warmer, maar het blijft volgens de voorspellingen zeker tot 5 maart vriezen. Grote kans dus dat er eindelijk weer geschaatst kan worden op natuurijs!

Weersverwachting

Erg uitzonderlijk is een late koude periode in de Nederlandse wintergeschiedenis niet. In 1985 en 1986 werden de 13e en 14e Elfstedentochten op respectievelijk 21 en 26 februari gereden. De kans dat er dit jaar nog een Elfstedentocht zou kunnen komen is ontzettend klein. Schaatsen op ondiepe slootjes is volgende week dinsdag mogelijk want dan is de vereiste 4-8 cm bereikt om met enkele schaatsers op het ijs te kunnen. Om met meer mensen tegelijk op het ijs te staan is 8 tot 12 cm nodig. Voor de Elfstedentocht is 12 tot 16 centimeter nodig. De laatste twee diktes worden deze winter waarschijnlijk niet gehaald.

Verwachte ijsgroei