5 april 2020

Sport in Nederland

Het actuele sportnieuws van eigen bodem

Monique Wessels: “We hebben er weer veel zin in”

IJsbaan Nieuw Buinen 2019 Klein form 3

IJsbaan Nieuw Buinen 2019 Klein form 3

In het Drentse Nieuw-Buinen kijken ze net zoals in Veenoord, Gramsbergen en Haaksbergen weer uit naar de winter. Nieuw-Buinen hoopt komende winter ook weer mee te strijden met de organisatie van de eerste marathon op natuurijs.

Druk bezig met de baan

“We hebben er weer veel zin in,” zegt bestuurslid Monique Wessels in gesprek met Sport in Nederland. “We zijn al weer druk bezig met onze baan en we zijn er straks helemaal klaar voor.” Vorig jaar heeft Nieuw-Buinen wel geprobeerd de eerste marathon op natuurijs naar Drenthe te halen maar dat lukte volgens Wessels net niet. “We hebben er dichtbij gezeten maar we hebben het net niet gered. We hebben wel ontzettend veel geleerd van vorig jaar en die kennis nemen we ook weer mee naar dit jaar.”

IJsbaan Nieuw Buinen 2019 Klein form 2
IJsbaan Nieuw Buinen 2019

In de afgelopen maanden zijn de vrijwilligers rondom de baan druk bezig geweest. “We hebben veel aan de baan gedaan en er om heen. Vorig jaar hadden we wat zand op de baan liggen, en dat hebben we allemaal ingezaaid met gras. Ook hebben we extra ruimte gerealiseerd om de fietsen te parken en zijn we aan het snoeien geweest.”

Wessels erkend wel dat het allemaal misschien ook wel te snel is gegaan. “De baan lag er heel erg snel. Misschien wel te snel maar alles is nu netjes rondom de ijsbaan. Vorig jaar hebben we ook ontzettend veel bezoekers gehad. Er kwamen zelfs speciaal mensen uit Assen om bij ons te kunnen schaatsen.”

Klaar voor de winter

De ervaringen van de winter van 2018 en 2019 nemen ze in Nieuw-Buinen mee naar de komende winter. “We hebben het draaiboek ondertussen wat aangepast en we nemen dat ook weer mee naar de komende winter. Zo hebben we ook gekeken wanneer we eerder zouden kunnen gaan sproeien en wanneer we het ijs kunnen laten meten.”

IJsbaan Nieuw Buinen 2019 Klein form 3
IJsbaan Nieuw Buinen 2019

In het Drentse dorp is het bestuur er klaar voor. “We gaan met heel erg veel vertrouwen de winter in en we zijn ondertussen ook al begonnen met het werven van extra vrijwilligers om de marathon mogelijk te kunnen maken. Ook de kaartverkoop voor de leden is ondertussen alweer begonnen,” zegt Wessels.

In Nieuw-Buinen willen ze ook innovatief zijn gaan ze ook bepaalde dingen op de ijsbaan proberen. “We hebben een gedeelte van de baan wit geverfd. We laten het hier eerst bij omdat we willen testen of dat goed werkt. Mocht het werken dan gaan we zeker volgend jaar de baan helemaal wit verven,” besluit Wessels.