Sportnieuws Voetbal

Martens genomineerd voor Gouden Bal

Martens maakt kans op Ballon d’Or

Lieke Martens hoort bij de vijftien genomineerden voor de allereerste Gouden Bal voor vrouwen, een prijs van het Franse blad France Football voor de beste voetbalster van het jaar.

France Football reikt de Ballon d’Or al sinds 1956 uit, maar alleen voor de beste voetballer van de wereld, iets wat het magazine in de afgelopen jaren op de nodige kritiek kwam te staan. Het tijdschrift besloot dit jaar ook een Gouden Bal voor vrouwen te introduceren.

De prestigieuze verkiezing staat los van die van de FIFA, die sinds 2016 weer een eigen voetballer en voetbalster van het jaar uitkiest. Die prijs van de wereldvoetbalbond ging vorig jaar naar Martens.

De Nederlandse heeft in de strijd om de eerste Gouden Bal concurrentie van onder anderen de Braziliaanse Marta, die twee weken geleden bij het FIFA-gala in Londen werd uitgeroepen tot wereldvoetbalster van het jaar.

De overige dertien genomineerden zijn: Lucy Bronze (Engeland/Olympique Lyon), Pernille Harder (Denemarken/VfL Wolfsburg), Ada Hegerberg (Noorwegen, Olympique Lyon), Amandine Henry (Frankrijk, Olympique Lyon), Lindsey Horan (VS, Portland Thorns FC), Fran Kirby (Engeland, Chelsea), Sam Kerr (Australië, Chicago Red Stars), Saki Kumagai (Japan, Olympique Lyon), Amel Majri (Tunesië, Olympique Lyon), Dzsenifer Marozsán (Duitsland, Olympique Lyon), Megan Rapinoe (VS, Seattle Reign FC), Wendie Renard (Frankrijk Olympique Lyon), Christine Sinclair (Canada, Portland Thorns FC).