16 oktober 2021

Sport in Nederland

sportnieuws en livestreams

Marathonschaatsen: Marathonkalender 2021-2022

Marathonschaatsen

Marathonschaatsen

KNSB maakt marathonkalender voor 2021-2022 bekend

De KNSB heeft de marathonkalender voor de marathonschaatsers voor het seizoen 2021-2022 rond. De eerste wedstrijd is op 23 oktober in Amterdam.

KLIK HIER en download de marathon kalender 2021-2022

Coronavirus

Het voorbije jaar werden alle wedstrijden geschrapt als gevolg van de lockdown maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Als het nieuwe seizoen begint is het meer dan 600 dagen geleden dat de KNSB een marathonwedstrijd heeft kunnen houden.

Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, heeft intensief met de ploegen en rijders overlegd om te kijken hoe eenzelfde situatie als vorig jaar voorkomen kan worden. Er liggen verschillende scenario’s om de wedstrijdkalender aan te kunnen passen wanneer wedstrijden vanwege nieuwe coronamaatregelen niet door kunnen gaan.

Technisch directeur Remy de Wit: “Er is nooit honderd procent garantie dat alles door kan gaan, maar we zijn wel klaar voor een ‘coronacompetitie’. We hebben intussen veel ervaring met allerlei soorten coronaprotocollen, variërend van licht tot heel zwaar. Indien nodig kunnen we de competitie aanpassen.”

Marathonschaatsen
Marathonschaatsen

Het doel van de verschillende scenario’s is dat in ieder geval de wedstrijden van de topdivisies doorgaan. Gedacht kan worden aan topsportwedstrijden gelijk aan het inlineskaten dit voorjaar. Harde toezeggingen van het ministerie en NOC*NSF heeft de KNSB niet, maar met de opgedane ervaring is het vertrouwen hoog.

Als het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit is de kalenderopzet voor de marathonschaatsers erg vertrouwd. Na de openingswedstrijd in Amsterdam volgen marathons in Enschede, Heerenveen, Haarlem, Hoorn en Tilburg. Daarna staat de Trachitol Trophy op het programma: van 2 t/m 5 december, met de finale in Alkmaar.

NK en Weissensee 2022

Marathonschaatsen
Marathonschaatsen

Nieuwjaarsdag is de dag dat zoals inmiddels gebruikelijk het NK Marathon op de agenda staat. Alkmaar is de plek waar Gary Hekman en Irene Schouten hun titels verdedigen. Na een rustweek wordt op 15 januari de competitie hervat in Heerenveen, met voor de natuurijswedstrijden op de Weissensee ook nog een wedstrijd in Eindhoven.

Het Weissensee-programma is traditioneel van opzet, met op 2 februari de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Toegevoegd zijn dit jaar het Open NK voor Masters en C-rijders op de eerste wedstrijddag (27 januari).

Na de trip naar Oostenrijk staan in eigen land de wedstrijden in Groningen en Den Haag op de planning. In Groningen wordt ook het NK Jeugdmarathon georganiseerd. Eind februari staan de drie wedstrijden in het Zweedse Luleå gepland, van 23 t/m 26 februari. Na terugkomst in Nederland zijn er nog twee wedstrijden. Op 12 maart wordt het seizoen in Leeuwarden afgesloten.

Gratis voetbal livestreams

F1 livestreams

Nederlandse goksites