Maarten van der Weijden zwemt Elfstedentocht niet in 2020

Maarten van der Weijden zwemt Elfstedentocht niet in 2020

10 september 2019 1 Door Sportredactie

Zwemmer Maarten van der Weijden zal in 2020 de Elfstedentocht niet nog een keer gaan zwemmen. Dat heeft de 38-jarige openwater zwemmer, en tevens olympisch kampioen van Beijing in gesprek met Sport in Nederland laten weten. ” Het zwemdoel is nu gehaald en kan ik me niet voorstellen dat ik het zwemmen van de Elfstedentocht nog een keer zal doen,” aldus van der Weijden.

Bijna drie maanden na het zwemmen van de Elfstedentocht kan de zwemmer nog steeds terug kijken op een geweldig weekend. “Ik heb van deze editie enorm genoten. Vorig jaar was het echt een lijdensweg, nu was ik me erg bewust van wat er om me heen gebeurde en kon ik daar ook van genieten”.

verhaal gaat verder onder de film

11stedenzwemtocht 2020

Van der Weijden en zijn stichting 11stedenzwemtocht zijn wel in gesprek om het evenement in 2020 een vervolg te geven. “Momenteel buigt de stichting zich er over of en hoe we een vervolg gaan geven aan het grote succes van de afgelopen twee jaar. Binnen 1 kalenderjaar heeft de stichting ruim 11 miljoen euro ingezameld voor kankeronderzoek. Het zou zonde zijn om dat volledig stop te zetten. Maar wat we gaan doen en wat mijn rol hier in gaat zijn, daar denken we nog even goed over na”.

De 11stedenzwemtocht heeft veel losgemaakt. Bij de finish in Leeuwarden stond de teller op 3,9 miljoen euro. In de maanden daarna is er volgens van der Weijden nog flink gedoneerd. “We hebben met de 11stedenzwemtocht van 2019 al ruim 6,5 miljoen euro ingezameld. Een waanzinnig bedrag. Kort na de tocht hebben we ook 4 nieuwe onderzoeken geselecteerd waarvoor nog steeds gedoneerd kan worden”.

Onderzoek naar kanker

Het gedoneerde geld word volgens van der Weijden goed besteed. “We richten ons op onderzoeken die binnen de volgende clusters vallen: vergroten kans op herstel, langer leven, kwaliteit van leven en palliatieve zorg. De onderzoeken zijn in samenspraak met patientenverenigingen geselecteerd en we werken samen met KiKa, de Roparun en KWF. De meezwemmers konden zelf kiezen waar hun ingezamelde geld naartoe ging”.

Nieuwe doelen

Maarten van der Weijden is nog niet bezig met nieuwe doelen. “Voorlopig stel ik mezelf nog geen nieuwe uitdaging. Ik ben ontzettend blij dat ik de Elfstedentocht heb uitgezwommen en dat is voor nu ook even voldoende,” aldus Maarten van der Weijden.