Algemeen Schaatsen Alternatieve Elfstedentocht Weissensee Sportnieuws

Maarten Schoenmaker voor dertiende jaar naar Weissensee

Weissensee Maarten Schoenmaker

De komende weken gaat Sport in Nederland een aantal schaatsers volgen die eind januari en begin februari op de Weissensee meedoen aan de Alternatieve Elfstedentocht.

Maarten Schoenmaker (55) gaat voor het dertiende jaar op rij naar de Weissensee. De Brabander is enthousiast en heeft er ontzettend veel zin in. “Het is zo’n feestje het is leuk om elk jaar weer naar de Weissensee te gaan. Elk jaar als het afgelopen is en ik rij het dorp uit dan heb ik direct weer heimwee,” zegt Schoenmaker.

In 2007 reed Schoenmaker voor het eerst de tocht. “Ik was in mijn eerste jaar nog te weinig voorbereid en ik kwam dan niet verder dan 100 of 150 kilometer. In de jaren daarna ben ik meer gaan trainen en heb ik de tocht ook makkelijker kunnen uitrijden. Ook dit jaar heb ik me weer ingeschreven voor alle vier de tochten op de Weissensee”.

in 2018 had Schoenmaker wel wat moeite om de tocht te kunnen uitrijden. “We begonnen door de hoge temperaturen s’morgens al om 6 uur. Na de middag werd het ijs echt zacht, het zogenoemde slushpuppy ijs en dat is heel lastig schaatsen. Toen moest ik na 100 kilometer wel stoppen”.

Training

De Brabander begint elk jaar weer vroeg met de voorbereiding op de eerst volgende evenement op de Weissensee. “Na de tocht neem ik in februari vaak wat rust maar daarna begint voor mij alweer de voorbereiding voor het jaar er op”. Schoenmaker traint op de bekende Eric Hyden manier maar ook met de Disq die olympisch kampioen Stefan Groothuis ontwikkelde.

Daarnaast fietst Schoenmaker in de zomer en is hij in de winter op het ijs te vinden. “In de zomer fiets ik veel en zeker zo’n 250 kilometer per week. Vanaf oktober ga ik twee tot drie keer per week naar de ijsbaan en rij daar vaak ruim 100 rondjes”.

2012 mooiste jaar

Schoenmaker vertelt aan Sport in Nederland dat 2012 zijn mooiste jaar was. “Ik heb toen de Alternatieve Elfstedentocht gereden in het jaar dat de Elfstedentocht net niet door ging. Toen ik thuis was ben ik afgereist naar Friesland en heb op 10 februari alsnog de tocht gereden”.

Sport in Nederland gaat de Brabander volgens tijdens de Alternatieve Elfstedentocht. Gaat u ook naar de Weissensee en zou u het leuk vinden als we u ook gaan volgen? stuur ons dan een e-mail via info@sportinnederland.com dan nemen wij contact met u op. Wij zoeken nog een schaatser of schaatsster die voor de eerste keer mee gaat doen.

One Response