Darts (Foto Pixabay)

Darts, wie waren de beste darters en verdienden het meest?

Speel je zelf graag darts? Als je echt wat wilt weten over de historie van het darten dan hebben wij informatie voor je.

Darten is een sport die al eeuwenlang wordt beoefend en zijn oorsprong heeft in Engeland. De oorspronkelijke vorm van darten werd gespeeld met pijlen en bogen, en was bedoeld als een militaire oefening om het mikken te verbeteren. Later werden deze pijlen vervangen door speerpunten en werden er doelen opgehangen om op te mikken.

Het moderne darten zoals we dat vandaag de dag kennen, ontstond in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw. In deze periode werden er diverse professionele dartscompetities opgezet, zoals de News of the World Darts Championship en de World Professional Darts Championship.

In de jaren 80 en 90 groeide de populariteit van het darten enorm, mede dankzij de opkomst van televisie-uitzendingen van dartswedstrijden. Ook werden er steeds meer grote toernooien georganiseerd, zoals de World Matchplay, de World Grand Prix en de Premier League Darts.

Tegenwoordig is darten wereldwijd een populaire sport, met een grote schare fans en professionele spelers. Er worden jaarlijks diverse grote toernooien georganiseerd, waaronder de World Championships van de Professional Darts Corporation en de British Darts Organisation, de World Cup of Darts en de Premier League Darts.

Wat zijn de meest bekende darters allertijden

Er zijn vele geweldige darters geweest door de jaren heen, maar hieronder zijn enkele van de meest bekende en legendarische darters aller tijden:

 1. Phil Taylor – Taylor wordt beschouwd als de grootste darter aller tijden. Hij heeft 16 wereldkampioenschappen gewonnen en meer dan 200 professionele titels. Hij stond bekend om zijn nauwkeurigheid en consistentie en was in zijn prime onverslaanbaar.
 2. Eric Bristow – Bristow was een pionier in de sport en won vijf wereldtitels in de jaren 80. Hij stond bekend om zijn agressieve en meedogenloze speelstijl en was een van de eerste darters die beroemd werd buiten de sport.
 3. John Lowe – Lowe was een van de beste darters in de jaren 70 en 80. Hij won drie wereldtitels en was bekend om zijn ongelooflijke precisie en het vermogen om onder druk te presteren.
 4. Raymond van Barneveld – Van Barneveld was een van de meest succesvolle darters in de jaren 2000 en won vijf wereldtitels. Hij stond bekend om zijn elegante en vloeiende speelstijl en was een van de eerste Europese spelers die internationaal succesvol werd.
 5. Michael van Gerwen – Van Gerwen wordt beschouwd als een van de beste darters van zijn generatie. Hij heeft drie wereldtitels en meer dan 50 professionele titels gewonnen. Hij staat bekend om zijn snelheid en krachtige speelstijl en is geliefd bij fans over de hele wereld.

Welke darter won de meeste prijzen

Phil Taylor is de darter die de meeste prijzen heeft gewonnen in de geschiedenis van het professionele darten. Hij heeft meer dan 200 professionele titels gewonnen, waaronder 16 wereldkampioenschappen. Taylor heeft ook talloze andere belangrijke toernooien gewonnen, zoals de World Matchplay, de World Grand Prix en de Premier League Darts. Taylor domineerde de sport gedurende bijna 20 jaar en wordt beschouwd als de grootste darter aller tijden vanwege zijn ongeëvenaarde succes en prestaties op het hoogste niveau.

Phil Taylor heeft in zijn carrière als professionele darter meer dan 10 miljoen pond verdiend (ongeveer 12 miljoen euro). Dit is inclusief prijzengeld dat hij heeft gewonnen bij toernooien, maar ook inkomsten uit sponsorcontracten, uitgebreide merchandise-deals en andere commerciële activiteiten. Taylor heeft ook een succesvolle carrière als darts-analist op tv, wat hem nog meer inkomsten heeft opgeleverd. Zijn indrukwekkende carrière en recordbrekende prestaties hebben hem niet alleen financieel beloond, maar ook een legendarische status in de sport bezorgd.

Van Bareveld en Van Gerwen verdienden ook flink aan het darten

Raymond van Barneveld Nederlands bekendste darter heeft in zijn carrière als professionele darter ook aanzienlijke prijzengelden en inkomsten uit sponsorcontracten en merchandise-deals verdiend. Volgens schattingen heeft hij in totaal meer dan 6 miljoen pond (ongeveer 7 miljoen euro) verdiend. Hij won in zijn carrière vijf wereldtitels en talloze andere belangrijke toernooien, waardoor hij aanzienlijke prijzengelden heeft verdiend. Daarnaast had Van Barneveld ook een aantal belangrijke sponsordeals, waaronder met dartsfabrikant Unicorn en biermerk Bavaria. Van Barneveld had ook een aantal televisieoptredens en maakte deel uit van de cast van verschillende Nederlandse reality-tv-programma’s, wat hem extra inkomsten opleverde.

Michael van Gerwen heeft in zijn carrière als professionele darter een indrukwekkend bedrag aan prijzengeld en inkomsten uit sponsorcontracten verdiend. Volgens schattingen heeft hij in totaal meer dan 10 miljoen pond (ongeveer 11,5 miljoen euro) verdiend. Van Gerwen heeft in zijn carrière drie wereldtitels en meer dan 50 professionele titels gewonnen, waardoor hij aanzienlijke prijzengelden heeft verdiend. Daarnaast heeft hij ook lucratieve sponsordeals gehad, waaronder met dartfabrikant XQ Max en energiedrankmerk Red Bull. Van Gerwen heeft ook deelgenomen aan verschillende televisieshows en documentaires, wat hem extra inkomsten heeft opgeleverd. Van Gerwen wordt beschouwd als een van de meest succesvolle darters van zijn generatie en zijn inkomsten weerspiegelen zijn ongekende prestaties in de sport.

De top 32 beste darts aller tijden

 1. Phil Taylor
 2. Michael van Gerwen
 3. Raymond van Barneveld
 4. Gary Anderson
 5. Peter Wright
 6. Eric Bristow
 7. Adrian Lewis
 8. John Part
 9. Bob Anderson
 10. Jelle Klaasen
 11. Rob Cross
 12. Dennis Priestley
 13. Martin Adams
 14. Mensur Suljovic
 15. Simon Whitlock
 16. Dave Chisnall
 17. James Wade
 18. Steve Beaton
 19. Daryl Gurney
 20. Stephen Bunting
 21. Vincent van der Voort
 22. Gerwyn Price
 23. Andy Hamilton
 24. Wayne Mardle
 25. Jamie Caven
 26. Richie Burnett
 27. Mark Webster
 28. Terry Jenkins
 29. Mark Dudbridge
 30. Roland Scholten
 31. Andy Fordham
 32. Colin Lloyd