Vandaag stond voor het marathon peloton de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee op het programma. Voor de dames van Team Smit Consultancy was het een leerzame dag. Babette Buitenhuis, Rixt Hoogland en Thirza Gorkink reden hun eerste 200 kilometer wedstrijd.

“Vandaag was het eindelijk zover, de alternatieve elfstedentocht over 200 km. Om 7u30 stonden we met -16°C aan de start voor de laatste wedstrijd,” zegt Babette Buitenhuis. “Zeker de eerste rondes was het koud. Daarna kwam de zon door en werd het wat aangenamer. Doordat er een kopgroep weg was, lag het tempo de eerste paar rondes relatief laag. Gedurende de wedstrijd liep het tempo steeds verder op. Waar we de eerste ronde 26 gemiddeld reden, werd er gefinisht met gemiddelde rondetijden van 32”.

“Omdat het een lange koers was, was het vandaag extra belangrijk om goed te eten en te drinken. Gelukkig had onze voedingssponsor 3Action ons goed voorzien van repen en gelletjes. Die hielpen ons de rondes door. Ook de ploegleiding hielp ons fantastisch gedurende de koers. Elke ronde stonden ze weer klaar met bidons en aanwijzingen,” aldus Buitenhuis.

“Thirza reed mooi mee en wist 120 km mee te komen! Babette moest na een een race waarin ze continu attent van voren reed na 130 km lossen. Rixt kon het langst meekomen en werd als 53e geklasseerd na 170 km ondanks drie valpartijen! Al met al een goede dag waarin we veel geleerd hebben en mooie kilometers hebben kunnen maken,” aldus een trotse Babette Buitenhuis.

Voor Team Smit Consultancy zit 1,5 week koers op de Weissensee er nu op. Laten we hopen dat ook in Nederland zich weer snel natuurijs ontwikkeld zodat we nog een paar leuke marathons op natuurijs krijgen. Sport in Nederland zal het marathon peloton en met name het team van Smit Consultancy op de voet blijven volgen.