Ronald Koeman

Koeman wil met Nederland in 4-3-3 systeem succesvol zijn

Ronald Koeman gaat met het Nederlands elftal weer in het vertrouwde 4-3-3 spelen. Dat liet de nieuwe bondscoach maandag weten in Zeist tijdens een persconferentie.

“Ik ben wel een trainer geweest die ook weleens verandert van systeem, maar de basis wordt met vier verdedigers, en niet met drie of vijf”, zo klinkt luid en duidelijk uit de mond van Koeman. Oranje strandde op het WK in Qatar in de kwartfinale tegen Argentinië. “Ik heb het WK met heel veel interesse gevolgd, vooral het Nederlands elftal“, zegt Koeman. “Ik was benieuwd hoe het systeem tot uiting zou komen.”

“Daar had ik natuurlijk al een beeld van door de kwalificatiewedstrijden, met heel veel goede resultaten. Ik heb ook naar de manier van spelen van andere landen gekeken. Naar Frankrijk bijvoorbeeld, want dat is onze eerste tegenstander in maart. Dan maak je je mind up, hoe je het in wil gaan vullen met je staf.” Dat wordt dus in principe 4-3-3, hoewel Koeman geen tegenstander is van 5-3-2. “Ik heb dat bij Barcelona in de beginperiode ook lang gespeeld.”

Ook bij Oranje probeerde Koeman dat systeem al uit. “Wij hebben toen ook de aanloop gehad van vier oefenwedstrijden, waarin we ook 5-3-2, of hoe je het ook noemen wil, zijn gaan spelen. Dat hebben we toen geanalyseerd. Een aantal wedstrijden van die vier kwamen we in de problemen: dat je vaak achterin een man over hebt, die je voorin tekort komt. En in die periode was het ook zo dat zowel Ajax als PSV heel goed voetbal speelde, en we hadden veel spelers van die clubs.” Ajax en PSV hanteren eveneens een 4-3-3-systeem, waardoor de spelers dat gewend zijn, bedoelt Koeman te zeggen.