ZEIST – Vanaf het seizoen 2017/2018 start het pupillenvoetbal met een nieuwe wedstrijdvorm. Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar gaan op kleinere veldjes en in kleinere teams spelen. Het doel van deze opzet is dat ze vaker aan de bal komen, meer dribbelen en ook meer schieten.

Volgens de KNVB draagt dit bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau. De voetbalbond gaat de komende periode verenigingen actief ondersteunen om de nieuwe opzet succesvol in de praktijk te brengen.

”Kinderen meer voetbalplezier geven en nog meer bij het spel betrekken, dat is waar we het voor doen”, zei Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. “Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal terug op het voetbalveld.”

Vanaf het seizoen 2017-2018 voetballen pupillen onder acht en onder negen jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van zes tegen zes. Het seizoen daarop starten de teams van onder tien, elf en twaalf jaar met de nieuwe wedstrijdvormen. De jongste voetballers onder zes en onder zeven blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen.

In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes in Nederland met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.