Shorttrack Sportnieuws

Jeroen Otter: “Brandwonden over heel zijn lijf”

Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, reageert op de ernstige verwondingen die Sjinkie Knegt vandaag heeft opgelopen bij het aansteken van de houtkachel thuis in Bantega.

“Dit is het grootste drama dat je als topsporter kan overkomen”, zegt bondscoach Otter. “Wanneer je je been of arm breekt, weet je ongeveer hoe lang het herstel zal zijn. Je gaat revalideren en na zes weken is zo’n blessure achter de rug. Maar dit heeft zo veel meer impact, dit komt echt als een meteoor binnen. Ik heb vanmiddag het team geïnformeerd en er heerste meteen een grafstemming. Je kon een speld horen vallen, of beter: je kon de tranen horen vallen op de marmeren vloer.”

Morgen begint in Dordrecht het ISU EK Shorttrack, dat duurt tot en met zondag. “We wisten al dat Sjinkie er vanwege zijn spierblessure niet bij zou zijn. Maar dit maakt het EK qua beleving heel erg zuur. Mijn atleten en ook ik zelf moeten kijken hoe we dit een plekje geven, zodat we ons toch kunnen focussen op de wedstrijden. Als team proberen we Sjinkie mentaal te ondersteunen. Hij is een icoon van het shorttrack. Sjinkie in topvorm is iets bijzonders, dat zien wij dagelijks op het ijs. Laten we hopen dat we dat straks weer te zien krijgen.”

Wat valt te zeggen over het herstel? “Het enige wat ik nu weet is dat Sjinkie brandwonden heeft over zijn hele lijf. Dat lichaam heeft gewoon in brand gestaan. Mijn eerste zorg toen ik het vanochtend hoorde was; is ie in levensgevaar? Dat is hij gelukkig niet. Over zijn sportieve herstel denk ik nog even niet na, het allerbelangrijkste is nu dat de mens Sjinkie goed herstelt. Wij wensen hem ook langs deze weg heel veel beterschap. En we zouden het op prijs stellen als de media zijn familie voorlopig rust gunnen in deze moeilijke tijd.”