Schaatsen Sportnieuws

Video: Orie niet blij met recordpoging van schaatser Nuis

Kjeld Nuis, schaatsen, wk sprint, isu world cup

AMSTERDAM – Trainer Jac Orie vind het maar niks dat zijn pupil Kjeld Nuis een recordpoging gaat wagen op de 1.500 meter in het Zweede Lulea.

,,Er zitten zeker risico’s aan en dat is niet leuk, soms zelfs een beetje eng”, bekent de succescoach van Team LottoNL-Jumbo. ,,Maar het past wel bij hem. Na de Winterspelen kun je dit soort extra dingen verwachten, ook uit commercieel oogpunt. Als je diep in mijn hart kijkt, zeg ik: ‘moet dit nou?’ Maar aan de andere kant, je kunt die jongen ook niet opsluiten in een glazen stolp.”

Nuis, 2-voudig olympisch kampioen (1000 en 1500 meter), wil met hulp van onder meer zijn sponsor Red Bull een snelheidsrecord neerzetten. Dat dient te gebeuren achter een auto met windscherm op een rechte baan van circa 1500 meter. ,,Ik heb Kjeld hiervoor toestemming gegeven, ook omdat de veiligheidsmaatregelen vrij goed zijn. Als hij op topsnelheid onderuitgaat, komt hij onderweg verder geen obstakels tegen. Dan houdt hij er hooguit wat brand- en schaafwonden aan over. Maar nogmaals, voor mij hoeft het niet.”

Bert Blocken van de TU Eindhoven over recordpoging Kjeld Nuis