5 april 2020

Sport in Nederland

Het actuele sportnieuws van eigen bodem

Haaksbergen wil ook komende winter de eerste marathon op natuurijs

De Zon doeken in 2019 in Haaksbergen

De Zon doeken in 2019 in Haaksbergen

Sport in Nederland maakt een rondje langs de ijsbanen. Na Veenoord en Gramsbergen spraken we vandaag voorzitter Henk Dijksterhuis van IJSCH in Haaksbergen.

Blad van de bomen

In Haaksbergen willen ze deze winter weer de eerste marathon op natuurijs organiseren. “Zodra het blad van de bomen is maken wij de baan winterklaar,en dan gaan we er voor,” zegt Dijksterhuis.

IJsbaan haaksbergen2
IJsbaan Haaksbergen in januari 2019

Op zaterdag 30 november staat er een speciale vrijwilligersdag op het programma. “Met de vele vrijwilligers gaan we dan alles rondom de baan klaar maken. We kunnen dan het laatste blad van de baan halen en het water er op zetten.”

Zon doeken

Afgelopen winter kon Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs organiseren omdat ze met speciale doeken de zon op de baan konden weren. “Op 30 november hangen we ook direct de doeken rond de baan op. We hebben dit jaar nog meer doeken dan vorig jaar. Op een aantal plaatsen hadden we nog last van de zon, maar de baan ligt vanaf nu helemaal in de schaduw,” zegt een enthousiaste Dijksterhuis.

Zondoeken
De zon doeken in Haaksbergen

Bij IJSCH (IJs- en Skeeler Club Haaksbergen denken ze niet alleen om de marathon op natuurijs maar ook om de eigen leden. “Ook de kinderbaan gaan we deze winter afzetten met doeken zodat ook hier de zon geen vat kan krijgen op de zon.”

Vrijwilligers

Bij IJSCH denken ze dat ze ook komend jaar weer een voorsprong hebben op de concurrentie. “De zon was onze grootste tegenstander de laatste jaren. Dat hebben we opgelost met die zon doeken. Maar niet alleen daar hebben wij een voordeel mee. We hebben ontzettend veel vrijwilligers en een accommodatie waar we snel alles kunnen organiseren.”

“Als je bijvoorbeeld bij andere banen kijkt dan moeten er vaak nog tenten opgezet worden en dat is bij ons niet noodzakelijk. We kunnen hier als we s’morgens om 10.00 uur groen licht krijgen s’avonds nog een marathon op natuurijs organiseren,” aldus de voorzitter van IJSCH.

IJbaan Haaksbergen
De IJsbaan in Haaksbergen afgelopen winter

Slagvaardig reageren

Vanaf nu worden de weerkaarten in Haaksbergen weer nauwlettend in de gaten gehouden om slagvaardig te kunnen reageren bij een naderende vorstperiode. Slagvaardigheid is vereist, omdat zich naast de traditionele concurrenten uit Noordlaren, Veenoord en Arnhem, ook nieuwe uitdagers uit Nieuw Buinen en waarschijnlijk Puttershoek aanmelden als kandidaten voor de eerste schaatsmarathon.

Met de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers, sponsoren, buurtsportverenigingen, Stichting Groot Scholtenhagen en de Gemeente Haaksbergen is IJSCH klaar voor een nieuwe stunt.