Marathonschaatsen Sportnieuws

Haaksbergen gelooft steeds meer in marathon op natuurijs

HAAKSBERGEN – In Haaksbergen geloven ze meer en meer in een marathon op natuurijs deze week. Dat liet voorzitter Henk Dijksterhuis donderdagavond weten aan Sport in Nederland. “Het is ontzettend spannend maar zoals het nu lijkt geef ik meer dan 50% kansen op een marathon hier bij ons in Haaksbergen.”

In Haaksbergen zijn ze de dinsdag goed doorgekomen qua dooi. “Vanmorgen hadden we ruim 1 centimeter en ook aan het einde van de dag hadden we nog 1 centimeter. We hebben weinig last van dooi gehad door de zon en nu is het afwachten wat de komende nacht ons gaat brengen.”

Morgenvroeg om 07.00 uur is er weer een meetmoment van het ijs. “Dan gaan we meten hoe het er voor staan. Komen we de nacht goed door met de verwachte vorst en als de temperatuur morgen overdag niet te hard oploopt dan zijn er echt kansen. Zeker als het woensdagavond weer flink gaat vriezen. Morgen word een cruciale dag.”

De voorzitter van IJsch hoopt donderdagavond op een marathon in Haaksbergen. “Vrijdag zijn er weer wedstrijden in Enschede. Het zou voor de rijders beter uitkomen als we het donderdagavond kunnen organiseren, het is echt ontzettend spannend op dit moment.”

Mocht woensdag blijken dat het ijs door de oplopende temperatuur en de zon niet blijft aangroeien dan neemt IJsch ook het besluit om de baan open te doen voor de leden. “Dan stoppen we gewoon bij 2 centimeter en dan kan het publiek schaatsen op de ijsbaan.”

Arnhem en Noordlaren

Ook in Arnhem zijn ze druk bezig om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. “Arnhem is een enorme outsider op dit moment,” zegt Dijksterhuis. In Noordlaren was het ijs dinsdag door de zon weg gedooid.  Dinsdagavond om 20.30 uur zijn ze daar weer begonnen met het leggen van een nieuwe ijsvloer.

Woensdagavond zal duidelijk worden welke ijsbanen nog in de race blijven voor de eerste marathon op natuurijs. Via Sport in Nederland houden wij u hiervan op de hoogte.