5 april 2020

Sport in Nederland

Het actuele sportnieuws van eigen bodem

Gramsbergen verkiest leden boven een marathon op natuurijs

Combibaan gramsbergen foto ijs

Combibaan gramsbergen foto ijs

De marathon van Gramsbergen, voor jaren terug was dat een begrip. Het rijtje Gramsbergen, Veenoord, Haaksbergen en later ook Noordlaren. Ook in Gramsbergen streden ze jaren mee voor de eerste marathon op natuurijs maar sinds een aantal jaren doet Gramsbergen niet meer mee.

Leden krijgen voorrang

Arjen Sibon, voorzitter sinds drie jaar van IJsvereniging Ons Genoegen laat weten dat ze in Gramsbergen de baan liever open stellen voor de leden dan voor een marathon op natuurijs. “Die keuze hebben we een aantal jaren geleden gemaakt. Er is tegenwoordig veel minder ijs dan in het verleden. En we hebben circa 2.500 leden en die willen we de mogelijkheid bieden om te schaatsen op onze combibaan,” zegt Sibon.

Combibaan in Gramsbergen (foto facebook)

“We kunnen het gewoon niet maken tegenover onze leden om de baan drie dagen te sluiten voor een marathon op natuurijs. We betaalden altijd een soort van contributie om de marathon te organiseren maar hebben we ons voor uitgeschreven. De leden die we hebben staan bij ons op één. Vorig jaar zijn we vijf dagen open geweest en hebben we circa 3.000 tot 4.000 mensen op onze baan gehad.”

Toch is het niet zo dat ze in Gramsbergen geen marathon willen organiseren. “Kijk organiseren willen we best wel. Als de KNSB nood heeft en wij hebben een baan er liggen dan is alles bespreekbaar. Maar dan wel op onze voorwaarden”, zegt Sibon.

Dirty Monkey Run

Dirty Monkey Run 2019 (foto Combibaan Gramsbergen)

Sinds 2016 organiseert de organisatie een ander evenement. De Dirty Monkey Run word georganiseerd voor het dorp waarbij gelden weer in de kas van de IJsvereniging stromen. “We halen met de Dirty Monkey Run jaarlijks wat extra geld op om onderhoud te kunnen doen,”aldus Sibon. Met alleen inkomsten van sponsoren en de leden is het voor de ijsvereniging lastig extra inkomsten te vergaren.

De Dirty Monkey Run word jaarlijks in Gramsbergen georganiseerd. Op 27 september 2020 staat de vierde editie op het programma. “We doen veel voor het dorp”. De Dirty Monkey Run is voor jong en oud waarin sportief bezig zijn smerig worden, gezelligheid, saamhorigheid maar vooral plezier voorop staan.

Kjeld Nuis

Ook bekende sporters weten in de zomer de combibaan in Gramsbergen te vinden. “Kjeld Nuis die toen nog in Emmen woonde skeelerde hier altijd. Hij had gewoon de code van het hek en kon naar binnen wanneer hij wou,”zegt Sibon. “Ook Lars Woelders die hier in Gramsbergen woont traint veel op de baan. Ook hij heeft een code van het hek en kan trainen wanneer hij wil. Zo zijn wij hier in het dorp”.

En niet alleen sporters maar ook andere verenigingen zijn welkom op de combibaan. “Hier is iedereen welkom. Ook sportdagen kunnen er georganiseerd worden voor de scholen. Men kan skeeleren, wielrennen, jeu de boules spelen en zomers word er ook altijd gevolleybald. Alles kan hier op de combibaan in Gramsbergen.”

In Gramsbergen doen ze vooral veel met elkaar. “We hebben 150 vrijwilligers die altijd klaar staan. We doen het allemaal met elkaar. En weetje ook de contacten met andere ijsverenigingen zijn nog altijd goed. We hebben regelmatig contact met Veenoord en Haaksbergen. En als we hun kunnen helpen doen we dat ook graag. En dat is het mooie aan alles,” besluit Sibon.

Wilt u meer weten over de combibaan en de Dirty Monkey Run klik dan hier voor de facebook pagina van de Combibaan. Hier onder een samenvatting van de Dirty Monkey Run van 2019.