1 maart 2024
Gaat Nederland het EK 2024 winnen (Foto Unsplash)

Gaat Nederland het EK 2024 winnen (Foto Unsplash)

Het lijkt nog ver weg, het EK voetbal 2024, maar het Nederlands elftal is er al druk mee bezig. Ondertussen zijn een aantal kwalificatiewedstrijden gespeeld. Bovendien heeft het elftal alvast kunnen oefenen tijdens de Nations League. Helaas moesten we het in de halve finale afleggen tegen een te sterk Kroatië. Maar zullen we het EK 2024 halen? En worden we kampioen? We bespreken hier onze kansen. 

De kansen van Nederland

Sommige mensen willen zich nog niet wagen aan voorspellingen voor het EK. Het is toch een soort van gok, maar ook als je op een gokkast of fruitautomaat gokt, kun je een strategie gebruiken. De vraag is dan ook vooral of onze bondscoach Ronald Koeman de juiste strategie hanteert. 

Koeman als bondscoach

Laten we eerst beginnen met onze nieuwe bondscoach. Ronald Koeman was eerder al bondscoach voor Oranje en hielp het team toen naar het EK. Hij was in dienst van februari 2018 tot augustus 2020 en nam toen ontslag. Dat deed hij overigens niet uit onvrede over het team. De kans om bij FC Barcelona hoofdtrainer te worden kon hij niet aan zich voorbij laten gaan.

Wie het nieuws een beetje gevolgd heeft weet ook dat Koeman na iets minder dan een jaar weer werd ontslagen. Zijn droombaan bij FC Barcelona eindigde in een nachtmerrie. Maar dat maakte de weg wel vrij om nogmaals bondscoach te worden voor het Nederlands elftal. Hij zal in ieder geval tot het WK in 2026 in dienst blijven. 

Koeman wil dezelfde koers blijven varen als tijdens zijn eerste periode als bondscoach. Waar zijn voorganger Louis van Gaal koos voor de 5-3-2 opstelling, gaat Koeman voor 4-3-3. Koeman kiest voor het 4-3-3 systeem omdat je volgens hem met 5 verdedigers soms op andere plekken spelers tekort komt. 

Resultaten in aanloop naar het EK

Een goede indicator voor onze kansen op het EK zijn de resultaten die in de aanloop ernaartoe worden behaald. Als we kijken naar de kwalificatiewedstrijden dan valt direct de nederlaag met 4-0 tegen Frankrijk op. Geen goed begin, maar gelukkig wonnen we met 3-0 tegen Gibraltar. 

Ondanks de overwinning tegen Gibraltar was Koeman geschrokken van de prestaties. Volgens Koeman moet de kwaliteit van het spel echt omhoog. Het spel was volgens Koeman slordig en onnauwkeurig. De enige speler die van Koeman een compliment kreeg was Wieffer. Volgens Koeman deed hij het zowel op de trainingen als tijdens de wedstrijd heel goed. 

Er moet nog veel gebeuren

Ondanks de inspanningen van zowel Koeman als het team moet er nog veel gebeuren. Zoals Koeman zelf al zei moet de kwaliteit van het spel omhoog. Alleen op die manier maken we kans om onszelf te laten zien op het EK. En dat is nog maar het begin, Duitsland heeft als gastland een klein voordeel en Europees kampioen Italië zal er alles aan doen om hun positie te verdedigen.

Kijk nu live sport via www.sportstream24.nl