24 oktober 2021

Sport in Nederland

sportnieuws en livestreams

Formule 1 sprintrace, hoe werkt dat nou?

Formule 1

Formule 1

Uitleg Formule 1 sprintrace

Bij de Grand Prix van Engeland (Silverstone) gaan we met het Formule 1 circus kennis maken met de sprintrace. Maar hoe werkt dat nou?

De organisatie van de Formule 1 wil nog meer spektakel en daarom zijn er komend seizoen drie weekenden die anders verlopen dan gebruikelijk. De verschillen met een ‘normaal’ Formule 1 weekend zal dus ook anders verlopen dan we gewend zijn. Het weekend begint wel zoals gebruikelijk met een eerste vrije training, maar daarna veranderd er veel.

Programma sprintrace weekend

Het weekend begint dus met een vrije training van 60 minuten, maar de tweede vrije training komt te vervallen. Deze zal worden vervangen door een kwalificatie voor de sprintrace. Hier zullen de coureurs net als de ‘normale kwalificatie’ de startopstelling gaan bepalen voor de sprintrace die op de zaterdagmiddag zal gaan plaatsvinden. Die kwalificatie die vrijdagmiddag is zal ook bestaan uit een Q1, Q2 en een Q3.

Op zaterdag mogen de coureurs in de ochtend nog een keer vrij gaan trainen, maar de kwalificatie op zaterdagmiddag zal dan vervangen worden door de sprintrace. De coureurs rijden dan 100 kilometer (1/3 van de race) en de uitslag van de sprintrace zal de startgrid gaan bepalen voor de race op zondagmiddag. Valt Max Verstappen uit in de eerste ronde dan zal hij vanaf P20 zondagmiddag mogen starten. De sprintrace is dus de startopstelling voor de race voor zondag. De winnaar krijgt 3 punten, de nummer 2 pakt 2 punten en voor de nummer 3 is er 1 puntje op te halen. Door het geven van weinig punten wil de F1 zorgen dat de race op zondag de belangrijkste race blijft.

 

Gratis voetbal livestreams

F1 livestreams

Nederlandse goksites