KNVB Beker Sportnieuws Voetbal

Feyenoord wint 100ste editie van de KNVB beker

Feyenoord, Eredivisie

Feyenoord verslaat AZ in bekerfinale

Feyenoord heeft zondagavond de 100ste editie van de KNVB beker gewonnen. De Rotterdammers versloegen in de eigen Kuip AZ met 3-0. Nicolai Jörgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra maakten de treffers.

De gastheren uit Rotterdam, die op papier uit speelden, waren wel ijzig koel in het vijandelijke strafschopgebied. Na 28 minuten slingerde Karim El Ahmadi de bal voor, waarna Steven Berghuis kopte. Zijn inzet werd nog gered door Marco Bizot, maar de AZ-doelman moest het antwoord schuldig blijven op de rebound van Jörgensen: 0-1.

De eerste minuten van de bekerfinale werden overigens ontsierd door een vuurwerkincident. Supporters van AZ gooiden het strafschopgebied van Bizot vol met brandende fakkels. Na enkele minuten oponthoud vond scheidsrechter Björn Kuipers het veilig genoeg om door te spelen. Vervolgens keerde de rust terug.

In de tweede helft hadden Feyenoord en AZ lange tijd moeite het spel te maken. De twee ploegen grossierden in balverlies en konden aanvallend ook geen vuist maken. Een geniaal moment van Van Persie na 57 minuten bracht uitkomst. De routinier zette een één-tweetje op met Steven Berghuis en stiffte de bal met rechts over Bizot: 0-2.

Met die treffer loodste Van Persie zijn ploeg in veilige haven. In het resterende half uur hoefde Feyenoord maar één keer te beven, toen Stijn Wuytens dicht bij de aansluitingstreffer was. Jens Toornstra maakte er in de blessuretijd zelfs nog 0-3 van. Door de zege sleept Feyenoord voor de tweede keer in drie jaar de KNVB in de wacht. Het is de vierde prijs in drie seizoenen voor Van Bronckhorst. AZ verloor de bekerfinale vorig seizoen ook al.