Eredivisie Sportnieuws Voetbal

FC Emmen stunt met overwinning op ADO den Haag

Bijl en Jansen schieten FC Emmen naar winst in Den Haag

Eredivisie debutant FC Emmen is uitstekend begonnen. De Drenten wonnen zondagmiddag de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 1-2. De doelpunten kwamen op naam van Glenn Bijl en Anco Jansen vanaf 11 meter. Sheraldo Becker scoorde namens ADO.

ADO domineert

In de eerste helft domineerde ADO Den Haag de wedstrijd. Ondanks dat FC Emmen fel uit de startblokken kwam drukte de thuisploeg de Drenten snel achteruit. De eerste kans voor ADO kwam na 10 minuten. Een kopbal van Melvyn Lorentzen ging ruim over het doel van Kjell Scherpen. ADO hield het heft in handen en kreeg via Tom Beugelsdijk in twee instanties een kans maar zijn inzet belande via Pedersen in de rebound in het zijnet.

Pas halverwege de tweede helft kroop FC Emmen wat uit hun schulp. Na een prima lange pass van Keziah Veendorp schoot Nicklas Pedersen via de vingertoppen van doelman Indy Groothuizen de bal net naast. In de corner die voortvloeide counterde ADO er snel uit en probeerde aanvaller Abdenasser El Khayati doelman Scherpen te verassen met een schot van 30 meter. De 18-jarige doelman kon ternauwernood de bal tot corner verwerken.

Bijl

ADO leek voor de rust op jacht te gaan naar een 1-0 voorsprong maar tegen de verhouding in  kwam het gepromoveerde FC Emmen op voorsprong. Een afstandsschot van Glenn Bijl vloog via de binnenkant van de paal langs de kansloze Groothuizen. FC Emmen voelde ineens dat er wat te halen viel en kreeg amper na de goal wederom een grote kans. Een inzet van Pedersen na een prima voorzet van Gersom Klok ging maar net langs de verkeerde kant van de paal.

Strafschop

Een minuut later was het wel raak voor de ploeg van trainer coach Dick Lukkien. Wouter Marinus werd in de zestien meter gevloerd door Danny Bakker. De strafschop werd door aanvoerder Anco Jansen voortreffelijk binnen geschoten. ADO kreeg op slag van rust nog wel een kans op de aansluitingstreffer maar een kopbal van Tim Immers ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Tweede helft

In de tweede helft trok FC Emmen de lijn van het slot van de eerste helft direct door. De Drenten kwamen fel uit de kleedkamer en kregen via Jansen (2x) en Luciano Slagveer de kans om de derde treffer te maken maar doelman Groothuizen wist zijn doel schoon te houden. In deze fase had FC Emmen gewoon het duel op slot moeten gooien maar vergat de bal binnen te prikken. ADO kwam in het eerste kwartier niet verder dan ongevaarlijke afstandschoten van Wilfried Kanon en Danny Bakker.

Toch kreeg ADO met een wat hoger baltempo meer vat op FC Emmen. Uit een voorzet van Immers leek Khayati de bal binnen te schieten maar doelman Scherpen kon de inzet die recht op het afkwam makkelijk parreren. FC Emmen raakte wat in paniek achterin en kwam moeilijk meer onder de druk van ADO uit. Sheraldo Becker maakte een kwartier na rust de aansluitingstreffer. Becker had wat geluk dat zijn inzet via Pedersen het doel in ging.

ADO rook bloed en bleeft het tempo en de druk opvoeren. FC Emmen mocht van geluk spreken dat Scherpen een inzet van Eric Falkenburg via de paal uit het doel ranselde en dat in de rebound Becker de bal over het doel schoot. Trainer Lukkien greep daarna snel in  door spitsz Nicklas Pedersen uit het veld te halen en middenvelder Michael Chacon voor hem in de plaats bracht. Het gaf FC Emmen wat meer rust en ADO kreeg het direct moeilijker om tot grote kansen te komen.

Slotfase

In de slotfase creëerde ADO nog twee kansen. Een vrije trap van El Khayati werd door Scherpen uit de bovenhoek gegrepen en een kopbal van Beugelsdijk belande ook in de handen van de prima keepende Scherpen. Ook FC Emmen kreeg nog een kansje om de 1-3 te maken. Wouter Marinus schoot een inzet in blessuretijd te slap in waardoor doelman Groothuizen de bal simpel kon tegenhouden.

FC Emmen kwam verder niet in de problemen en boekt direct bij haar eredivisie debuut een overwinning. Al ging het soms met was kunst en vliegwerk de drie punten gaan verdiend mee naar het hoge noorden. Volgende week zondag speelt FC Emmen haar eerste thuiswedstrijd. Dan is AZ uit Alkmaar op de Oude Meerdijk om 14.30 uur de tegenstander.
Geef een reactie