Dit is de marathonkalender voor komend seizoen

marathonschaatsen

De KNSB heeft de definitieve marathonkalender bekend gemaakt voor het marathonschaatsen in het winter seizoen 2020-2021.

Marathonkalender
Marathonkalender

Toch is de schaatskalender voor de marathonrijders wegens de coronaepidemie wel onder voorbehoud laat disciplinemanager Willem Hut weten op schaatsen.nl. “We gaan een heel ander seizoen tegemoet dan we gewend zijn.”

Om met het voorbehoud te beginnen: Hut is blij een kalender te kunnen presenteren, maar eigenlijk ligt niks definitief vast. De KNSB volgt de coronarichtlijnen van het kabinet, RIVM, de Veiligheidsregio’s en NOC*NSF. Als het virus weer oprukt en de situatie wijzigt, kan de kalender er ineens heel anders uitzien. “In dat geval kunnen we snel schakelen”, zegt de discipinemanager Marathon. “Dit hebben we de afgelopen weken ook uitgebreid besproken met de betrokken platforms van teams en rijders.”

Maatregelen

Om ieders veiligheid te waarborgen, komt een heel pakket maatregelen uit de kast om aan de coronarichtlijnen te voldoen. Zo gaat de KNSB werken met zones en tijdslots. Dat moet leiden tot logische mensenstromen voor omkleden, warming-up, wedstrijd, huldiging en cooling-down. Insteek is om deelnemers en teambegeleiding zo veel mogelijk te scheiden van organisatie, jury en pers. Contact met publiek moet helemaal worden vermeden.

“Logistiek vergt dit heel veel van ons allen”, zegt Hut. “De impact van corona is groot, onder meer vanwege het grote aantal deelnemers dat wij per divisie hebben. We moeten alle betrokkenen in staat stellen om buiten het ijs anderhalve meter afstand van elkaar te houden. We zullen minder mensen inzetten voor de organisatie, want we willen rijders de kans geven om enkel voor hun wedstrijd één begeleider mee te nemen. Pas daarna gaan we kijken of er ruimte over is om publiek toe te laten.”

Hoe dat precies gaat werken met die tijdslots en zones wordt nog nader uitgewerkt. Dat zal ook per baan verschillen. Wat al wel vast staat, zijn de starttijden. Op zaterdagen van de Marathon Cup start de topdivisies iets vroeger dan vorig jaar. De dames beginnen om 19.00 uur, de heren om 20.15 uur. Het startschot voor de beloften klinkt zowel vooraf als na afloop van de races in de topdivisies.

Hut benadrukt nogmaals dat alles wat hij nu over de kalender vertelt onder voorbehoud is. Want als er een tweede coronagolf komt, of als ergens een regionale lockdown nodig blijkt, wordt alles anders. “Dat kan betekenen dat we een wedstrijd moeten verplaatsen. Maar als het daarvoor te laat is, of als we geen volwaardig peloton op de been kunnen krijgen, zullen we zo’n wedstrijd schrappen.”

 

 

Geef een reactie