Zelden was de strijd tegen degradatie zo bloedstollend spannend als dit seizoen. Een paar wedstrijden voor het einde van de competitie moeten liefst vijf ploegen serieus vrezen voor degradatie. Bij Sparta, Willem II en PEC Zwolle zijn de zorgen het grootst, maar ook RKC en Fortuna Sittard zullen nog alle zeilen bij moeten zetten om niet in de gevarenzone te belanden. Wie zakt er af naar de Keuken Kampioen Divisie en wie verzekert zich van nog een jaar Eredivisie voetbal? Het blijkt zelfs voor de experts lastig te voorspellen.

“PEC Zwolle heeft het zwaarste programma van iedereen maar ze zitten in zo’n positieve flow”, aldus analist Ibrahim Afellay aan tafel bij NOS  programma Studio Voetbal. Hij wordt hierin ondersteund door collega Pierre van Hooijdonk: “Als PEC play-offs moet gaan spelen, ben ik ervan overtuigd dat ze erin blijven. Er zit schwung in het elftal, er is een goede vorm.” De statistieken ondersteunen de uitspraken van de analisten. Sinds de winterstop deden slechts vijf ploegen het beter dan PEC. De Zwollenaren kunnen hier hoop uit putten voor het restant van de Eredivisie waarin ze het opnemen tegen tegen Ajax, FC Utrecht, Sparta en PSV.

Volgens de heren analisten is er minder hoop voor degradatiekandidaten Sparta en Willem II. “Willem II wint van Vitesse maar dat was met hangen en wurgen. Daar zat weinig in”, aldus van Hooijdonk bij Studio Voetbal. “Sparta heeft op papier een minder programma maar die gaan geen punten meer pakken in deze vorm”, trekt Afellay een pijnlijke conclusie over de huidige hekkensluiter. Daar komt bij dat het zowel bij de Tilburgers als de Rotterdammers erg onrustig is in de tweede seizoenshelft. Willem II nam in maart al afscheid van hoofd coach Fred Grim en bij Sparta stapte vandaag Henk Fräser voortijdig op.

Waar de analytici nog wat lijken te twijfelen over de uiteindelijke degradanten zijn de online bookmakers een stuk uitgesprokener. Volgens Bet365 zijn er drie ploegen die zich serieus zorgen moeten maken. Ondanks de goede recente resultaten maakt PEC Zwolle volgens het wedkantoor met een quotering van 1,36 de meeste kans op directe degradatie. Ze worden hierbij gevolgd door Sparta (1,53) en Willem II (1,66). Fortuna Sittard en RKC Waalwijk mogen zich volgens Bet365 relatief veilig wanen met quoteringen die twee keer zo hoog zijn.

Aankomend weekeinde gaat de strijd tegen degradatie verder wanneer PEC een uitwedstrijd speelt tegen Ajax, Fortuna bezoek krijgt van Feyenoord, RKC thuis speelt tegen Groningen en Sparta het op het Kasteel opneemt tegen AZ. Ongeacht de resultaten van deze wedstrijden beloofd het tot het einde toe razend spannend te blijven in de Eredivisie. Op 15 mei wordt tijdens de laatste speeldag bekend welke twee ploegen hun plek moeten afstaan aan het reeds gepromoveerde FC Emmen en FC Volendam. Twee weken later wordt duidelijk of de nummer zestien van de Eredivisie ook afdaalt naar de Keuken Kampioen Divisie of zich ternauwernood weet te handhaven.

Scroll to top
%d bloggers liken dit: