Wordt het de Giro d’Italia of de Tour de France voor Tom Dumoulin? Dat is de belangrijkste vraag waar de wieler- en sportliefhebber zich deze winter mee bezig gaat houden. Volwassen mannen en vrouwen van alle leeftijdscategorieën lullen voortaan bij het afrekenen aan de kassa in de supermarkt over de keuze van de Limburger. De keuze Giro of Tour. Dat is de keuze en dan maakt het even niet meer uit wat er vanavond in de pan ligt. Men gaat vanaf nu naar de supermarkt, de drogist of de bakker om te ouwehoeren over welke wegen Tom het liefst rijdt. Graag help ik met deze column dit gesprek alvast een beetje op gang te krijgen.

Als ik Tom was dan zou ik wachten tot ik weet waar de tegenstand gaat rijden, maar zo zit hij niet in elkaar. Hij is een rekenaar en wil vooraf weten of hij in staat is om te kunnen winnen. Dan neig je bijna te zeggen dat hij naar de Giro gaat, omdat daar drie individuele tijdritten verreden worden tegenover één individuele tijdrit in de Tour (en een ploegentijdrit). Maar om het in de woorden van Mart Smeets uit te drukken: Wé willen toch allemaal een Nederlandse Tourwinnaar? Het is jandorie al van 1968 geleden dat een Nederlander de Tour won en met een gouden generatie wordt het toch weer eens tijd om te oogsten. Hoe sterk gaat de publieke opinie de keuze beïnvloeden voor de keuze van Tom?

Parkoerstechnisch gezien is de Giro veel interessanter dan de Tour en de wedstrijd op zichzelf is jaren veel spannender geweest om te volgen. Toch zou ik ook kijken naar de tegenstand en mogelijke scenario’s waar de Limburger wel eens van kan profiteren in Frankrijk. Dan doel ik op het kamp-Froome en het kamp-Thomas. Ik kan me niet voorstellen dat ze Geraint Thomas als titelverdediger sturen naar de Giro en Froome naar de Tour. Die twee gaan samen starten in de Tour, is mijn voorspelling, en dan wordt het aftasten wie als sterkste door de eerste twee bergritten gaat komen. Chris Froome gaat de absolute kopman worden, gok ik en binnen Sky voorspel ik een scenario Wiggins-Froome als Thomas wederom het niveau van afgelopen jaar kan halen.

Het zou mooi zijn als Tom daar van kan profiteren, want ik acht hem echt in staat om de Tour de France te winnen, ongeacht wie er start. We gaan het zien in juli!