28 september 2021

Sport in Nederland

sportnieuws en livestreams

Baanwielrenners niet naar EK in gevaarlijk Belarus

Baanwielrenners-niet-naar-EK-in-Plovdiv-1

Baanwielrenners-niet-naar-EK-in-Plovdiv-1

KNWU maakt geen politiek statement richting Belarus

De Nederlandse baanwielrenners gaan in navolging van hun Duitse collega’s het EK baanwielrennen in het gevaarlijke Belarus boycotten.

Check nu hier het laatste wielernieuws 

Aanleiding tot het besluit van de KNWU zijn de opgelopen spanningen na de arrestatie van journalist Roman Protasevich en zijn vriendin Sofia Sapega. Op last van de regering van president Alexander Lukashenko werd hun Ryanair-vlucht van de Griekse hoofdstad Athene naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, omgeleid naar Minsk. Daar werden ze in de boeien geslagen.

De arrestatie van de critici uit Belarus leidde tot een golf van verontwaardiging in Europa. De Europese regeringsleiders riepen de Europese vliegtuigmaatschappijen er maandag toe op het land te mijden en legden ook een vliegverbod op. Het Europese luchtruim wordt bovendien gesloten voor toestellen van Belarussische vliegmaatschappijen.

De KNWU maakt volgens directeur Thorvald Veneberg geen politiek statement. “We hebben besloten: we gaan niet. Onder de huidige omstandigheden is het niet verantwoord, voor het welzijn van de sporters en stafleden, om naar Belarus te reizen. Op dit moment wegen de nadelen absoluut niet op tegen de sporttechnische voordelen. We hebben dit besluit genomen op basis van de veiligheid en het welzijn van de renners. Als je een statement maakt, dan moet dat goed worden overlegd, met onder andere Buitenlandse Zaken en andere sectoren. Maar zover is het niet gekomen.”

Gratis voetbal livestreams

F1 livestreams

Nederlandse goksites